Az emberi szervezet közel 70 %-a víz, és a földlakók élettere, a Föld vízkészlete 75%-ot tesz ki. Jelentős számadatok ezek, nem véletlenül beszélünk egyre többet az ivóvízkészlet és folyóvizeink védelméről. Ahogy arról is egyre több szó esik, hogy a napi minimum két liter innivaló fogyasztása nem egy éppen aktuális irányzat, hanem a szervezet számára létszükséglet. (X)

Természetesen ez akkor a legegészségesebb, ha a két liter folyadék tiszta ivóvíz vagy olyan gyógynövénytea, ami tisztított csapvízből készül. A napi mennyiség egy része pótolható az elfogyasztott ételekből – levesek, gyümölcsök formájában -, azonban a fő forrás a tiszta ivóvíz. 

A tiszta víz és az egészséges szervezet összefüggései

Nem csupán az emberi szervezet, hanem az azt működtető szervek egészsége is függ a napi vízfogyasztás mennyiségétől. Az orvostudomány gyakran foglalkozik a test öngyógyító szerepével és azzal is, hogy ezeknél a folyamatoknál mekkora szerep jut az emberi test egészséges vízháztartásának. 

A legtöbb szervünk számára a víz alapvető lételem, tekintve, hogy a véráram több mint 80%-a, az agyunk több mint 75%-a, míg a legfőbb kiválasztó szervünk, a máj 96%-a vízből tevődik össze. 

Megismerve ezeket a számokat semmi meglepő nincs abban, hogy a napi szinten elfogyasztott folyadéknak miért van ekkora jelentősége. Ha elegendő mennyiségű és tisztaságú vizet iszunk, akkor szerveink is megkapják a működésük számára nélkülözhetetlen alapanyagot. Ha pedig ez rendben van, akkor a szervek és szervezetet alkotó sejtek is képesek maradéktalanul ellátni szerepüket. 

Miért fontos a méregtelenítés

Ezzel szemben a dehidratáltság több kellemetlen tünetet is produkálhat. A szénhidrátok és kalóriadús élelmiszerek jelentős része gyors felszívódású, azonban víz hiányában ez a folyamat lelassul. 

Az egészséges tápanyagok bevitele mellett a szervezet számára az anyagcsere-folyamat a másik kulcsfontosságú terület. Elegendő és jó minőségű, tiszta víz fogyasztása segíti a méregtelenítést, ezzel a kalóriatöbblet felhalmozása is visszaszorítható. A test csak azokat a tápanyagokat raktározza el, amire szüksége van, a haszontalan anyagok fokozott mennyiségű folyadék fogyasztásával természetes módon kiürülnek a szervezetből. A méregtelenítés hozzájárul a testi és lelki fittséghez, hosszú távon a betegségek megelőzésében is jelentős a szerepe. 

Az ivóvíz tisztaságáról bárki gondoskodhat

A palackozott vizek környezetszennyező hatásáról sok szó esik, mivel óriási műanyaggyártás, majd később hulladékmennyiség kapcsolódik hozzá. Egyre többen választják emiatt a csapvizet, ami bárhol hozzáférhető, azonban annak fogyasztásakor is körültekintően kell eljárni. 

A háztartásokban érdemes Aquasana víztisztító készüléket beszerelni, amellyel a vezetékes vízben esetlegesen előforduló káros anyagok kiszűrhetők, míg az ásványianyag-tartalmuk változatlanul megmarad.