Ebben a bejegyzésben egy egészen speciális kerti szerszámmal, név szerint a fűszegélykéssel foglalkozunk kiemelten. Meg fogjuk azt nézni, hogy mire érdemes figyelni fűszegélykés beszerzésénél, illetve egy konkrét típust is megnézünk egyfajta kiindulási pontként. (X)

Bízunk benne, hogy a cikk elolvasása praktikus segítséget jelenthet, ha éppenséggel a fűszegélykés beszerzése az egyik megoldandó feladat. Igyekeztünk minden olyan aspektust érinteni a cikkben, amelyek feltétlenül szóba jöhetnek a beszerzéssel kapcsolatban.

A fűszegélykés hasznosításának lehetőségei a különféle kerti munkáknál

Viszonylag újabb, ugyanakkor annál nagyobb hozzáadott értékkel bíró szerszámtípusról beszélhetünk. Az M Tools-nál kapható fűszegélykés ugyanis egy hosszú nyéllel ellátott szerkezet, aminek az egyik végén a markolat, a másik végén pedig maga a kés kap helyet.

A hasznosítása többféle módon is lehetséges. A segítségével pikk-pakk gyomtalanítani és munkálni lehet a pázsit, a kert vagy akár a sziklakertek szélső, nehezen elérhető helyeit. Mindezen felül a deszkákkal és járólappal lerakott felület rései közé is le tudunk érni, hogy hatékonyan távolítsuk el a nemkívánatos gyomokat.

Mik a leginkább elvárható tulajdonságok manapság fűszegélykés beszerzésénél?

Mivel alapvetően egy viszonylag egyszerűbb munkaeszközről van szó, ennek megfelelően a rá vonatkozó elvárások sem túlzottan bonyolultak. A fűszegélykés nyelének mindenesetre kiemelt szerepe van abban, hogy a használat minél kényelmesebb és praktikusabb legyen.

Úgyhogy ehhez mérten a legjobb, ha teleszkópos, illetve tetszőlegesen állítható nyéllel szerelt fűszegélykést tudunk beszerezni és alkalmazni. Ezáltal ugyanis mindig úgy tudjuk beállítani a szerkezet nyelét, hogy az adott munka leginkább kézre álljon.

Ezenfelül nem mellékes szempont persze az sem, hogy a késsel mennyire tudunk zökkenőmentesen dolgozni. Ideális esetben a munkafelület anyaga és szerkezete elég erős és masszív ahhoz, hogy hosszabb időtávban is eredményesen dolgozhassunk vele.

Mutatunk egy konkrét példát a fűszegélykések kiváló minőséget képviselő változataira

A Spear & Jackson hosszú nyéllel ellátott fűszegélykés esetében elmondható minden egyes előny és sajátosság, amit a fentiekben elvárásként említettünk. Mindenképp ki kell emelni azt, hogy az eszköz rozsdamentes acélpengével van ellátva.

Sőt, ezenfelül duplán szegecselt penge gondoskodik arról, hogy a fűszegélykés fokozott szilárdságot biztosítson akár még évek múlva is. A teleszkópos nyél segítségével könnyen szabályozható maga a hosszúság, ezzel együtt pedig csúszásmentes fogás segít a munkák könnyebb kivitelezésében.

Az egyébként 1220 mm teljes hosszúsággal rendelkező Spear & Jackson fűszegélykést még tárolni is egészen könnyű, köszönhetően a rajta található akasztókampónak.