A rendőrségi nyomozások, és főleg helyszínelések elengedhetetlen eszközei a térmegvilágító eszközök. Ezek segítségével a kedvezőtlen fényviszonyok mellett is hatékonyan be lehet világítani a nyomozati helyszínt vagy bármilyen esemény helyét. (X)

A profi eszközök révén nemcsak a megfelelő fényerőt lehet biztosítani, hanem a szolgálatot teljesítő személyek biztonságát is.

Térmegvilágító eszközök felhasználási lehetőségei

A legtöbb térmegvilágító eszköz professzionális alkalmazásra lett kifejlesztve. Ennek köszönhetően időtállók és megbízható módon használhatók. Gondolhatnánk, hogy ezeket az eszközöket csak éjjel lehet és kell használni, de semmi sem lehet távolabb az igazságtól. 

Egy helyszínelés és/vagy nyomozati helyszín megfelelő megvilágítása döntő tényező a munka hatékonyságát tekintve. Ha a nyomozók és a személyzet nem látja a legapróbb részleteket, az meglehetősen csökkenti a bevetés hatékonyságát.

A legnépszerűbb térmegvilágító eszközök a lábon álló vagy könnyedén elhelyezhető reflektorok. Ezenkívül a járművekre szerelhető reflektorok és a kisebb, kézi térmegvilágító eszközök is igen hasznosnak bizonyulhatnak. A modern nyomozati eszközök mellett ezek a térmegvilágító eszközök is sokoldalú és hasznos felhasználást tesznek lehetővé. Emellett a legtöbb esetben elengedhetetlenek a modern rendőrségi és rendfenntartó egységek munkavégzéséhez.

A modern technológia visszaköszön a térmegvilágító eszközökben is. Akár napelemmel tölthető darabokat is találhatunk. A legjellemzőbb a LED izzókkal vagy, némely esetben a halogén izzókkal ellátott térmegvilágíó eszközök használata. A LED technológiának köszönhető, hogy ezen eszközök élettartama több ezer óra, miközben a fogyasztásuk meglehetősen alacsony. Ezzel biztosítható a hatékony és hosszú távú használat, melynek során alig érezhető az energiafogyasztásuk mértéke.

Térmegvilágító eszközök fényereje és kiegészítő eszközei

Fentebb említettük a hatékony megvilágítás szükségességét. A mi esetünkben szerencsés helyzet áll fenn, hiszen a “megfelelő” jelzőt fel lehet váltani konkrét fényerő mértékegységgel: a lumennel.

A térmegvilágító eszközök fényének színskálája egy fontos részlet; megfelelő világítást csak a megfelelő fényerővel és színskálával lehet elérni. A munkavégzést hatékonnyá és gyorsabbá teszik. Még a legkisebb részleteket is észre lehet venni, és jól megvilágítható a legsötétebb felület is: pince, sötét erdő, megvilágítatlan országút, fekete/kiégett belső terek, stb.

A kézi és többfunkciós térmegvilágító eszközök legtöbb esetben állványra is szerelhetők. Könnyedén, akár a jármű akkumulátoráról is fel lehet tölteni ezeket, így a hosszabb bevetéseken és extrém helyzetekben sem hagynak cserben. A fentiek fényében érdemes ilyen eszközöket vásárolni.