Áder János kegyelemben részesítette a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletének bűntettében elítélt, bántalmazott édesanyát. Kertész Ágnest 2018 júniusában 10 év fegyházra ítélt a bíróság, mert – az ítélet szerint – megkísérelte meggyilkolni férjét, azt a férfit, aki őt – saját és számos tanú elmondása szerint is – hosszú éveken keresztül súlyosan megalázta és bántalmazta.

Kertész Ágnes 2019. április 25-dikén vonult be a Kalocsai Fegyház és Börtönbe emberölés kísérlete miatt. A Fővárosi Törvényszék első fokon 10 év fegyházra és 6 év közügyektől való eltiltásra ítélte az édesanyát, a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon helybenhagyta a Törvényszék ítéletét. A jogerős ítélet szerint a nő kábítószert tett férje italába, a gyermeke elől bezárkózott vele egy szobába, majd késsel támadt rá – a férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett a késszúrások által. Kertész Ágnes mind a bíróságon, mind a rabosítását követően számtalanszor próbálta bizonyítani, hogy több éve pszichésen is súlyosan bántalmazó kapcsolatban élt, de nem tudta kellően alátámasztani igazát – így jogerősen 10 év fegyházbüntetést rótt ki rá a bíróság.

Kertész Ágnes ügyét végigkísérte a média, petíció is indult annak érdekében, hogy kegyelemben részesüljön. A petíció szövege:

„Alulírottak, párkapcsolati erőszak túlélői, érintettjei, valamint az erőszakot elítélő jóérzésű magánszemélyek, felháborodásunknak adunk hangot Kertész Ágnes elítélése és szigorú büntetése miatt.

Egyúttal magunk is kérjük a Tisztelt Köztársasági Elnök Urat, hogy Kertész Ágnest részesítse elnöki kegyelemben és a 10 év letöltendő fegyházbüntetését szíveskedjék elengedni!

Kérjük Elnök Urat, vegye figyelembe, hogy a 29 éves édesanya hosszú éveken át tartó családon belüli erőszak áldozata volt, akinek a bizonyított segélykéréseire senki nem figyelt fel, nem adtak neki megfelelő segítséget a bántalmazó kapcsolatból való kilépéshez, emiatt került sor a tisztázatlan körülmények közt lezajlott dulakodásra. Ekkor a felek késsel kölcsönösen megsebesítették egymást.

Ágnes cselekménye nem előre eltervezett gyilkossági kísérlet volt, hanem egy meggyötört nő elkeseredett védekezése.

A petíció támogatóinak konszenzusos álláspontja szerint Kertész Ágnes esete emblematikus példája annak a magyar kórképnek, amely még mindig nem tud hatékony segítséget nyújtani a családon belüli erőszak áldozatainak, a bántalmazó kapcsolatban szenvedőknek. Hatósági, intézményes beavatkozás helyett az érintettek egyedül maradnak a problémáikkal és saját maguknak kell megvédenie magukat és gyermekeiket.

Kertész Ágnes ügyével kiemelten foglalkozott a Heti Napló, az elmúlt két évben számos riport is készült vele, így a kegyelmi határozat kézhezvételét követően ismét nyilatkozott:

„Miután átszállítottak egy másik intézménybe, igazából ott fogtam fel, hogy ez tényleg megtörtént, tényleg velem történt meg. Akkor kezdtem el nagyon sírni. Még mindig alig hiszem el ezt az egész változást.

Szeretném elfelejteni ezt az egészet, és mielőbb szeretném lezárni a gyermekelhelyezési pert a gyermekem számára a legmegfelelőbb módon. A legfontosabb, hogy a kislányomat végre magam mellett tudjam. Küzdeni fogok azért, hogy vissza tudjam szerezni.”

Áder János döntése értelmében Kertész Ágnesnek a 10 év helyett csak 5 év szabadságvesztést kell kitöltenie. A kegyelmi döntés eredményeként továbbá nem fegyházban, hanem fogházban kell az elítélt szabadságvesztését végrehajtani.

A köztársasági elnök döntése eddig példa nélküli a magyar jogban, így jogszabály sem létezik arra, hogy ilyen helyzetben hogyan kell számolni a büntetés hátralévő idejét.

“A köztársasági elnök gyakorlatilag az egész büntetést, magát a korábbi ítéletet ‘átírta’, így fogháznak kell tekinteni az eddig leült 2 évet is. Mivel ezt a 2 évet fegyházban ülte le az elítélt, nem tudni pontosan, hogy ezt mennyiben és milyen módon lehet fogházzá átszámítani – erre nincsen szabály a magyar jogban. A két év fegyház így akár 3 vagy 4 év fogháznak is számíthat.” – mondta el az üggyel kapcsolatban N. Nagy István ügyvéd.

Mit is jelent az elnöki kegyelem? Milyen kegyelmi formák léteznek? Kik a kérelem benyújtására jogosultak? – Errő bővebben ITT olvashatnak.