Az Országgyűlés 172 igen szavazattal elfogadta a szülői felelősséget érintő nemzetközi igazságügyi együttműködésről szóló törvényjavaslatot, ezáltal megerősítve a gyermekek védelmét és érdekeik érvényre jutását az őket érintő bírósági, hatósági eljárásokban – írta szerdán Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook oldalán.

“Ezzel uniós szinten is modern és előremutató jogszabállyal biztosítottuk a gyermekek meghallgatáshoz való jogát, hogy az eljárások során az ő véleményüket is kiemelten figyelembe vegyék” – írta posztjában az igazságügyi miniszter.

A szülői felelősséget érintő nemzetközi igazságügyi együttműködésről szóló törvényjavaslat ITT elolvasható.

Kedd este pedofilellenes törvénycsomagot nyújtott be a kormány a Parlamentnek, melynek célja hogy a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények jogkövetkezményei szigorodjanak, a gyermekeket pedig minél nagyobb védelem illesse meg.

A törvényjavaslat fontosabb elemei:

  • Pedofil-nyilvántartás létrehozása
  • A Büntető Törvénykönyv szigorítása
  • Pedofilok kitiltása egyes munkakörökből

“Nem lehet enyhe büntetéssel és minősített esetekben feltételes szabadságra bocsátással megúszni a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményeket. Emellett a legsúlyosabb pedofil bűncselekmények nem évülnek el.” – hangsúlyozta Varga Judit.

A kormányzat zéró toleranciát hirdetett meg a pedofil bűnelkövetőkkel szemben.