A Fővárosi Ítélőtábla jelentősen javított időszerűségi és ügyforgalmi mutatóin annak ellenére, hogy 2020. március 12-től a világjárvány miatt bevezetett veszélyhelyzeti eljárásrendben látta el feladatait – közölte Riba Csilla, a tábla elnöke a 2020-as évről szóló tájékoztatójában pénteken.

“Tavaly szeptembertől a tábla szervezeti egységei új székhelyre, a II. kerület, Fekete Sas utca 3-ba költöztek, ami kedvezően befolyásolta a fellebbviteli bíróság tevékenységét. 2020. április 1-jétől a tábla munkaügyi szakággal bővült – közölte Ribai Csilla évértékelő sajtótájékoztatóján.

A tábla 2020-ban és 2021 első negyedévében is több ügyet fejezett be, mint amennyi érkezett, a peres ügyeknél ez 155-tel több befejezett ügyet eredményezett.

Egyedül a Fővárosi Ítélőtáblára tavaly összesen 5803 peres és nemperes ügy érkezett, amely az öt ítélőtáblára érkezett összes ügy 52 százaléka. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly a gazdasági ügyszakban fejezte be a legtöbb ügyet, ez az országosan befejezett gazdasági ügyek 63,3 százaléka.

A munkaügyi és a büntető szakág kivételével a befejezett peres ügyek száma mindenhol meghaladta az adott évben érkezett peres ügyek számát. Munkaügyi ügyszakban hatásköri változások miatt volt magasabb az érkezések száma, büntető ügyszakban pedig a peres befejezést az érkezés csak csekély mértékben haladta meg, ami elsősorban a pandémia időszakában hatályos eltérő eljárási szabályokkal magyarázható.

A folyamatban maradt peres ügyek száma a polgári szakágban 33 százalékkal, míg a gazdasági szakágban 49,3 százalékkal csökkent.

A Fővárosi Ítélőtábla időszerűségi mutatók is kedvezően alakultak. A peres eljárások 71,8 százalékát, míg a nemperes eljárások 98,2 százalékát fél éven belül befejezték.

Az ítélkezési tevékenység magas szakmai színvonalát tükrözi, hogy a – Fővárosi Ítélőtábláról a Kúriára érkezett fellebbezett határozatok 74 százaléka helybenhagyással fejeződött be.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly 4 milliárd 220 millió 951 ezer forintból gazdálkodott. A székhelyváltozás miatt három közbeszerzési eljárást bonyolítottak le, az új székhelyen további 5 tárgyalótermet és 67 irodahelyiséget alakítottak ki. A gyorsabb, hatékonyabb ügyintézés érdekében tavaly új szervereket és IP alapú telefonközpontot építettek ki. A járványhelyzet alatti munkavégzés hatékonyságához jelentősen hozzájárult, hogy minden bíró webkamerát és mikrofonos fejhallgatót kapott a Skype és a home office munkavégzés feltételeinek biztosítása érdekében.

“A Fővárosi Ítélőtábla dolgozóit minimálisan érintette a koronavírus megbetegedés, az ítélkezési munka mennyiségi mutatóit nem befolyásolta” – közölte a bíróság.

Ribai Csilla tájékoztatója teljes terjedelmében itt megtekinthető: