A koronavírus elleni védettséget igazoló magyar igazolvány digitális verziója meg fog felelni az Európai Unió hasonló dokumentuma szabályainak június 15-éig – ulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely elmondta: a magyar védettségi igazolvány digitális változata – az uniós szabályokkal összhangban – tartalmazni fogja az oltás típusát és a két oltás dátumát is.

Az uniós szabályozás július 1-jén lép hatályba.

A magyar védettségi igazolvány biztosítja Európában a legnagyobb szabadságot, mivel azt 11 ország elfogadja, Románia pedig a beutazási korlátozások nélküli “zöld zónába” sorolta Magyarországot.

Gulyás Gergely azt mondta, biztosak abban, hogy az uniós országok a fertőzöttségi adatok alapján Magyarországot “a legcsekélyebb mértékben sem fogják kockázatosnak tartani”.

Az uniós szabályok szerint kötelező elismerni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyagokat, és a tagállamok dönthetnek más vakcinák elismeréséről is.

“Azok az országok, amelyekkel Magyarország már megállapodást kötött, minden Magyarországon elismert oltóanyagot el fognak fogadni, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert Sinopharmot, valamint a Szputnyik V-t is” – monda a miniszter.

“Az orosz oltóanyag EMA általi engedélyezését legutóbb a bajor miniszterelnök sürgette” – tette hozzá.

“Magyarország abból indul ki, hogy az utazási szabadság az EU-n belül szinte teljes lesz, hacsak az egyes országokban a fertőzöttségi helyzet és a magyarnál alacsonyabb oltottsági szint nem ad okot a határátlépések korlátozására július 1-jét követően is” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Kapcsoldó cikk:

Uniós digitális Covid-igazolvány – Megszületett a megállapodás a Parlament és a Tanács között