Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az uniós digitális Covid-igazolvány megvalósítása: uniós szinten megkezdődött annak a technikai rendszernek az alkalmazása, amelynek köszönhetően az igazolványokat biztonságosan és a magánélet tiszteletben tartásával lehet ellenőrizni.

Az uniós igazolvány bevezetését a Bizottság javasolta annak érdekében, hogy idén nyáron már ismét biztonságosan lehessen utazni. Az igazolvány díjmentes, biztonságos és mindenki számára hozzáférhető lesz. A digitális formában vagy papíron kiállított igazolvány bizonyítékul fog szolgálni arra, hogy tulajdonosa védőoltást kapott a Covid19 ellen, vagy tesztet végeztetett, amelynek eredménye negatív lett, vagy felgyógyult a betegségből.

Az Európai Parlament és a Tanács május 20-án politikai megállapodást kötött az uniós igazolványról szóló rendeletről, júnus 1-jén pedig működésbe lépett az uniós rendszerek technikai alapját képező portál. A mindössze két hónap alatt kiépített portálszolgáltatás lehetővé teszi az összes igazolvány QR-kódjaiban található biztonsági elemek ellenőrzését. Ennek köszönhetően mind a polgárok, mind a hatóságok biztosak lehetnek az igazolványok hitelességében. Az ellenőrzési folyamat során nem kerül sor személyes adatok cseréjére vagy megőrzésére. A portál üzembe helyezésével lezárult az uniós szintű előkészítő munka.

Május 10. óta 22 ország tesztelte sikeresen a portált. Bár a rendelet csak július 1-jétől válik alkalmazandóvá, minden olyan tagállam, amely elvégezte a technikai teszteket, és készen áll az igazolványok kiállítására és ellenőrzésére, önkéntes alapon már most megkezdheti a rendszer használatát. Hét tagállam – Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország – döntött úgy, hogy június 1-jével csatlakozik a portálhoz és megkezdi az első uniós igazolványok kiállítását, egyes országok pedig úgy határoztak, hogy csak akkor vezetik be az uniós digitális Covid-igazolványt, ha megtörtént az összes funkció nemzeti szintű telepítése. Az elkövetkező napokban és hetekben tehát további országok is csatlakozni fognak a rendszerhez. Az igazolvány bevezetésével kapcsolatos naprakész helyzet ITT áttekinthető.

A következő lépések

Az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia a május 20-i politikai megállapodást. A rendelet július 1-jén válik alkalmazandóvá, de az igazolvány kiállításához további hathetes átmeneti időszak áll azon tagállamok rendelkezésére, amelyeknek több időre van szükségük. Ezzel párhuzamosan a Bizottság továbbra is technikai és pénzügyi segítséget nyújt a tagállamoknak az uniós portálhoz való csatlakozásuk elősegítése érdekében.

„A portál június 1-jei üzembe helyezése fontos lépés, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy megkezdjék a portál használatát és az uniós digitális Covid-igazolványok kiállítását. Bíztató kezdetnek ítélem meg, hogy hét tagállam már mától csatlakozik. Ugyanakkor a többieket is arra biztatom, hogy mielőbb kövessék e hét tagállam példáját. A kellő időben megvalósuló felkészülés lehetővé fogja tenni, hogy július 1-jére – vagyis arra az időpontra, amikor megkezdődik a javaslat megvalósítása – a teljes rendszer működésbe lépjen, és Európa készen álljon a nyári nyitásra” – nyilaatkozott Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos. 

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos hozzátette: „Az uniós digitális Covid-igazolvány bizonyítja, hogy a hatékony e-egészségügyi megoldások hozzáadott értéket jelentenek polgáraink számára. Fontos, hogy az elkövetkező hetekben minden tagállam teljeskörűen véglegesítse az igazolványok kiadására, tárolására és ellenőrzésére szolgáló nemzeti rendszerét annak érdekében, hogy a rendszer a nyári szabadságok idejére működőképes legyen. Az uniós polgárok alig várják, hogy újra utazhassanak, és hogy ezt teljes biztonságban tehessék meg. Ehhez elengedhetetlen az uniós bizonyítvány bevezetése.”

„Az uniós digitális Covid-igazolvány olyan közös eszköz, amely lehetővé teszi az európai polgárok számára, hogy újra szabadon és biztonságosan mozogjanak. Az igazolvány jól példázza Európa technológiai vezető szerepét, maradéktalanul tiszteletben tartva értékeinket és elveinket: az adatvédelmet, az inkluzivitást és az arányosságot. Fontos, hogy az elkövetkező hetekben minden tagállam teljes mértékben felkészüljön, hogy a rendszer július 1-jére teljesen működőképes legyen” – nyilatkozta Didier Reynders jogérvényesülési biztos.

Háttér

Az Európai Bizottság 2021. március 17-én javaslatot terjesztett elő egy uniós Covid-igazolvány létrehozásáról, amelynek célja, hogy a világjárvány alatt megkönnyítse a polgárok Unión belüli biztonságos szabad mozgását. Május 20-án a társjogalkotók ideiglenes megállapodásra jutottak.

A jogalkotási folyamattal párhuzamosan a Bizottság az e-egészségügyért felelős nemzeti hatóságokat összekötő önkéntes e-egészségügyi hálózat keretében szorosan együttműködött a tagállamok képviselőivel a technikai megvalósítással kapcsolatban. Április 21-én a januárban elfogadott és márciusban frissített iránymutatások, valamint a bizalmi keretrendszer márciusban elfogadott vázlata alapján elfogadták a műszaki előírásokat. A Bizottság a tagállamokkal együttműködve tervezési sablont is kidolgozott a papíralapú formátumban kiállított uniós Covid-igazolványok elismerésének megkönnyítése érdekében.

A T-Systems és az SAP által létrehozott uniós portált a Bizottság luxemburgi adatközpontjából üzemeltetik. A portál lehetővé teszi az összes igazolvány QR-kódjaiban található digitális aláírások ellenőrzését, mégpedig úgy, hogy közben személyes adatok kezelésére nem kerül sor. Az ellenőrzéshez szükséges aláírási kulcsok tárolása nemzeti szintű szervereken történik; a portálon keresztül a nemzeti ellenőrző alkalmazások vagy rendszerek EU-szerte hozzáférhetnek ezekhez a kulcsokhoz.

A Bizottság a nemzeti szintű bevezetés elősegítése érdekében referenciaszoftvereket és -alkalmazásokat is kidolgozott az igazolványok kiadásához, tárolásához és ellenőrzéséhez. Ezek a szoftverek és alkalmazások a GitHub honlapon érhetők el, és jelenleg 12 tagállam alkalmazza őket.

A koronavírus leküzdését célzó intézkedésekkel, valamint a tagállamok által alkalmazott utazási korlátozásokkal kapcsolatos legújabb információk megtalálhatók a Re-open EU platformon.