Június 10-e az Ügyészség Napja, mellyel az 1871-ben e napon kihirdetett első ügyészi törvényre is emlékezik a magyaar ügyészi szervezet. Az idei év azért is különleges, mert 150 éves lett a szervezet, melyet számos programmal, eseménnyel és kiadvánnyal is ünnepel. .

Kövér László, az Országgyűlés elnöke videóüzenetben köszöntötte az ügyészséget, mint az igazságszolgáltatás közreműködőjét. Polt Péter legfőbb ügyész ünnepi beszédében sikeresnek értékelte a szervezet járvány alatti helytállását, felidézte a példaképnek tekintett koronaügyészek szellemi örökségét, valamint számba vette a jubileum legfontosabb eseményeit

“A modern magyar ügyészi szervezetet létrehozó 1871. évi XXXIII. törvénycikk a kiegyezés korának egyik nagy eredménye” – hangsúlyozta beszédében Kövér László. A házelnök szerint az ügyészi munka valódi célja az anyagi igazság keresése. „A törvényt és az igazságot szem előtt tartó ügyészség működik hazánkban, mely a magyar szuverenitás egyik fontos tartóoszlopa. A szervezet lelkiismeretesen, kiemelkedő szakmai tudással és alázattal látja el a feladatait. Méltán lehet büszke arra a szakmai örökségre, amelyet a 19. század vége és 20. század első évtizedei hagytak ránk” – emelte ki Kövér László.

Polt Péter beszédében először a pandémiás helyzetben végzett ügyészségi munkáról, helytállásról szólt. Az alkalmazottak egészségének védelme érdekében – soha nem látott informatikai fejlesztést követően – a szervezet biztosította az online munkavégzést, minimalizálta a személyes kontaktusokat, központilag megszervezte a dolgozók koronavírus elleni oltását.

Az ügyészség a járványhelyzet idején is hatékonyan tett eleget alkotmányos kötelezettségének, és eredményesen érvényesítette az állam büntetőigényét.

A nemzetközi kapcsolatokban az elmúlt időszak eredményei közül az Európai Ügyészséggel 2021 áprilisában kötött munkamegállapodást, illetőleg az OLAF és az ügyészség közötti együttműködést emelte ki a legfőbb ügyész. 

Polt Péter utalt a királyi ügyészségről szóló törvény fontosságára, amely lefektette az egységes, modern, hierarchikus szervezetű ügyészség alapjait, továbbá felidézte azokat a koronaügyészeket, “akiktől megtanulhattuk tisztelni és becsülni a hivatásunkat”.

Az ügyészség megújult arculatának jellemző mondata a „Törvény és igazság!”. “Magyarország Ügyészsége 150 éve ennek jegyében működik, és a jövőben is eszerint kíván tevékenykedni.” – hangsúlyozta Polt Péter.

Polt Péter kiemelte, hogy a jubileumi év kiemelkedő eseménye lesz június 11-én a korrupció és a kiberbűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó nemzetközi konferencia, melyet Áder János köztársasági elnök fog megnyitni, előadóként pedig Ausztria és a Visegrádi együttműködés országainak legfőbb ügyészei, valamint az Eurojust elnöke szólalnak majd fel.

A 150 éves jubileumra ünnepi kötettel, online ügyészség történeti kiállítással, a Markó utcai Igazságügyi Palota előtt felállított Idővonallal, a Kozma Sándor Tudományos Pályázaton speciális témakörökkel, ősszel pedig tudományos konferenciával emlékezik a szervezet. Mindemellett a Magyar Jog című tudományos szaklap tematikus számot szentel az ügyészségnek, míg a Magyar Nemzeti Bank ünnepi emlékérmét bocsát ki.

„Büszkék lehetünk elődeinkre, de büszkeséggel tölthet el a 21. század Magyarországa ügyészségének teljesítménye is, amely hozzájárul a modern magyar jogállam biztonságos működéséhez” – zárta beszédét Polt Péter.

A legfőbb ügyész a kimagasló teljesítményt nyújtó kollégáit díjazásban részesítette. Az ügyészi szervezet legmagasabb szakmai elismerését, a Kozma Sándor díjat nyolcan vehették át. Vargha Ferenc díjat 10, Ügyészségi Emlékgyűrűt 11, Magyar István díjat 31, Székely Ferenc díjat 5, emléktárgyat 9 ügyészségi dolgozó kapott, továbbá egy-egy dolgozó címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyészi, illetve főtanácsosi címben részesült.

Az Ügyészség Napja alkalmából 133-an kaptak Eredményes Munkáért Oklevelet.

A Kozma Sándor emlékére meghirdetett tudományos pályázaton 22 pályaművet díjaztak.

Az ünnepi videó-összeállítás itt megtekinthető: