Az elektromos autók töltéséhez több kellékre is szükséged lehet. Ugyan a töltést elvégzi a gyári kábel is, de töltőberendezés esetén elkellhet egy fogyasztásmérő vagy árammegosztó, esetleg RFID chip vagy biztosíték. (X)

A kábelek

Elektromos járművek esetében érdemes egy otthoni töltőt beszerezni, mivel számos előnyt nyújtanak az egyszerű töltőkábelekkel szemben. Ennek ellenére nem szabad megszabadulni a szóban forgó kábeltől, sőt, meghibásodás esetén fontos kicserélni.

Ennek az az egyszerű oka van, hogy a töltőpontok folyamatos terjedése ellenére sokszor találhatjuk olyan helyzetben magunkat, hogy legfeljebb egy konnektor áll a rendelkezésünkre. Ez különösen nyaralások alatt vagy hosszabb utak megtételénél merülhet fel, és igen kényelmetlen, ha nincs kábel, amit használhatnánk.

Ha kábelt veszel, arra figyelj, hogy Type 1 vagy Type 2 csatlakozóval rendelkezik-e, valamint arra is, hogy hány fázisú. A kompatibilitás hiányáról jobb nem kényszerhelyzetben tudomást szerezni.

Ha véletlenül rossz lenne a kábel, vagy esetleg maga a töltőpont nem rendelkezik a megfelelő kimenettel, a Type2-Type1 vagy Type1-Type2 átalakítók is igen hasznosnak bizonyulhatnak. Emellett a töltőkábel hosszabbító is kapóra jöhet, sőt, bizonyos esetekben akár elengedhetetlen.

Olyan publikus vagy félpublikus töltő esetében, amit mások körülálltak, de még lenne szabad csatlakozó, a hosszabbítóval megoldható, hogy te se maradj ki. Ha ezek közül bármelyikből hiányt szenvednél, az innolabshop.hu-nál számos kiegészítő kapható

Töltőberendezés kellékek

Egyes töltőberendezések esetében, valamint publikus használatra szánt töltőpontok esetében is szükséged lesz egy-két kiegészítőre. Ilyen például az MID hitelesített fogyasztásmérő.

Abban az esetben, ha egy Wallbox Pulsar Plus töltőt nyilvános használatra szánsz, akkor elengedhetetlen ez a mérő. Szó szerint elengedhetetlen, mivel kötelező, enélkül nem lehet rendesen működtetni a publikus rendszert.

Egy hasonló eszköz az árammegosztó, azonban teljesen más probléma megoldására hivatott. Abban az esetben, ha nem megfelelő a rendelkezésre álló hálózat teljesítménye, akkor ez a berendezés úgy szabályozza a töltőt, hogy az ne okozzon zavart.

A töltők felsőbb kategóriájában ez beépített funkció, ezért még a beszerzés előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a te készülékednek szüksége van-e ilyen téren segítségre.

Töltőtartó oszlopok

Nyilvános használatra szánt töltőpontok esetében egyéb problémák is felmerülnek. Ha szabadtérre, például egy parkolóba szeretnéd kihelyezni, gyakran előfordul, hogy nincs rendelkezésre álló falfelület, amire rászerelheted.

Ennek kiküszöbölésére találták ki a töltőtartókat. Amellett, hogy a kábeleket elrejtik, egy stabil alapot jelentenek a töltőnek. A váz a sérülések elkerülése miatt is fontos, hiszen megfelelő védelem nélkül bárki megrongálhatja.

A burkolatot akár saját logóval is elláthatod, ezáltal professzionális hatást keltve.