A végbélvizsgálat és aranyérvizsgálat nem tartozik a leginkább várt orvosi vizitek közé. Az emberben ösztönösen gyökerező, majd a nevelés során rosszul rögzített szégyenérzet miatt ezt a területet nem szívesen hozza szóba senki, nemhogy gyanús jelek esetén azonnal orvoshoz fordulna. (X)

A végbél- és aranyérvizsgálat a közhiedelemmel ellentétben azonban ugyanolyan rutineljárása a proktológiának, mint például egy fogorvosnak a szájüreg ellenőrzése. Kizárólag a szégyenérzet és a szokatlan terület miatt ódzkodnak tőle a legtöbben.

A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban a vizsgálat minden esetben konzultációval kezdődik, amely nemcsak a lehetőségek felmérésére szolgál, hanem egyben segít feloldódni a páciensnek. Áttekintik a kórelőzményeket, kérdések hangzanak el a széklettel, annak gyakoriságával, minőségével kapcsolatban. Érdemes előre átgondolni az ezzel kapcsolatos válaszokat. Egyéb, speciális felkészülés nem szükséges. 

A stressz, a végbélvizsgálat előtti éhezés, pár napos koplalás akár ájuláshoz is vezethet a felfokozott idegállapot miatt. Ezt a napi rutin megtartásával tudja elkerülni, bármilyen is legyen az. 

Mi történik a végbél- és aranyérvizsgálat során?

A vizsgálat bal oldalon fekve, hashoz húzott lábakkal történik. Ez az a pozíció, amely legkevésbé kényelmetlen és a legjobban megőrzi a szemérmet. Ezután az orvos megtekinti a végbéltájékot, amely már önmagában is sok információt hordoz a számára. Ezt követi az ujjal történő vizsgálat, amely megmutatja a záróizom feszességét, a fájdalomszintet, kitapinthatók a kinövések. A páciens rezdülései, kommunikációja ilyenkor nagyon fontos az orvos számára, ezért nem javasolt az altatásban történő vizsgálat. Nagyobb fájdalom esetén a vizsgálat ilyenkor véget ér, hiszen a továbbiak akár ronthatnak is a páciens állapotán.

Ha a helyzethez képest minden rendben, következik a mélyebb betekintés. A végbéltükrözés az utolsó 5-8 cm-en méri fel a károkat. A nyálkahártya állapotát, az aranyerek számát, méretét lehet alaposan ellenőrizni. A vizsgálat eszköze egy 14-22 mm nagyságú tükör, amelynek a 14 mm-es változatával történik a végbél 12-20 cm mélyen történő átvizsgálása. Mindez minimális kellemetlenséggel jár, ha az előző szakaszokon kisebb fájdalommal sikerült túljutni.

A legmodernebb vizsgálati eszközök

Ma már nem kell megállni a hagyományos módszereknél, hiszen lehetőség van akár 3D-s felderítésre is. A 3D-s digitális ultrahangkészülékkel a végbél teljes kismedencei szakaszát át lehet vizsgálni, így ennek eredménye akár egy MR-vizsgálatéval is felér. Sokszor a kismedencei és végbél záróizmok renyhesége vagy túlfeszülése a bajok forrása. Ilyenkor egy biofeedback asszisztált EMG vizsgálattal és tréninggel lehet őket a normál működésre ösztönözni. Ezt az intim torna elsajátítása tovább fokozza, és fenntartja a kívánatos állapotot.