A veszprémi Központ megnyitásával már hat megyei jogú városban (Szombathely, Kecskemét, Miskolc, Szeged, Pécs, Veszprém) és a fővárosban érhető el ingyenes jogi, pszichológiai, érdekérvényesítési és pénzügyi segítségnyújtás – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán.

Az Áldozatsegítő Központokban az erőszakos bűncselekmények áldozatait a hivatali közegtől merőben eltérő, nyugodt környezetben fogadják felkészült szakemberek, a központokban mindenki szakszerű, személyre szabott segítséget kap, legyen az jogi, pszichológiai vagy akár anyagi segítségnyújtás.

A rendőrséggel történő együttműködés és az opt-out rendszer bevezetése óta, az áldozatokat immáron közvetlenül az állami áldozatsegítő szolgálat keresi meg és ajánlja fel részükre a segítséget, így csökkentve a másodlagos áldozattá válás kockázatát.

Az Áldozatsegítő Központok tavaly csaknem 15 ezer áldozatnak nyújtottak támogatást, az áldozatsegítő vonal pedig több mint 11 ezer hívást fogadott.

“A kormány célja, hogy 2025-re minden megyében elérhetővé váljanak e szolgáltatások. Fontos, hogy ha valaki áldozattá válik, tudja, hogy nincs egyedül: Van segítség!” – hangsúyozza Varga Judit.