Rendszerváltás történt a gyermekvédelemben, ennek a folyamatnak a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szereplője és egyben alakítója is volt – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára pénteken Szegeden.

Fülöp Attila, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fennállásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett alkotópályázat eredményhirdetésén és a beérkezett pályamunkákat bemutató kiállítás megnyitóján azt mondta, mára sikerült leszámolni azzal a felfogással, hogy a szociális terület és benne a gyermekvédelem állami monopólium. A felügyelet és a megőrzés helyett ma már sokkal inkább azért dolgozunk, hogy a gyermek ha elmúlt 18 éves, és kikerül az ellátórendszerből, akkor boldoguljon – hangsúlyozta a politikus.

Az országban a gyermekvédelmi ellátórendszer háromnegyedét egyházi fenntartó működteti, és szinte az összes nevelőszülő velük dolgozik – közölte az államtitkár.

Az egyházak behozhatatlan előnye, hogy már akkor is foglalkoztak rászorulók segítésével, amikor államok még nem nagyon léteztek. A kormány a gyermekek érdekében használni kívánja ezt a tapasztalatot – mondta Fülöp Attila.

A kormány hitet tett a családközpontú gyermekvédelem mellett. Ezért az elmúlt években foglalkozási jogviszonnyá vált a nevelőszülőség, tavaly bevezették a nevelőszülői gyedet, és elindult a Befogadlak kampány – tudatta a politikus.

A gyermekvédelemben élő 23 ezer gyermek 70 százaléka nevelőszülőknél van. Ez az arány még sosem volt ilyen magas, de a kormány szeretné tovább emelni – mondta az államtitkár.

KissRigó László szeged-csanádi megyéspüspök azt mondta, az egyházmegye tudatosan sok területen vállal közszolgálatot gyakran területén kívül is, amennyiben erre felkérést kap. E feladatok közül a gyermekvédelem mellett kiemelkedik a köznevelés és a felsőoktatás.

Kothencz János főigazgató kifejtette, munkájuk a személyre szabott törődésen és feltétel nélküli szereteten alapul.

A jövő feladatai közül a főigazgató a belső minőség építését nevezte a legfontosabbnak. Gyermek- és lakásotthonokban gondozottak élete kiváltképp fontos. Tenni kell azért, hogy életük jobbá válhasson – mondta.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Magyarország legnagyobb gyermekvédelmi szakellátási intézménye, 13 megyében háromezer munkatársa több mint hétezer gyermekről gondoskodik, többségük nevelőszülőknél él, kisebb részük 31 lakóotthonban.