Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) bűnösnek találta  és 12-12 év szabadságvesztésre ítélte Jovica Stanišićet és Franko Simatović. Jovica Stanišić a miloševići korszakban vezette az akkoriban teljhatalmú titkosszolgálatot, a titkosrendőrségben tisztként szolgált Franko ‘Frenki’ Simatović pedig a hírhedt kommandó, a  vörössapkás osztag megalapítója és első parancsnoka volt. Mindketten a volt szerb elnök, Slobodan Milošević közeli munkatársai voltak.

Stanišićet és Simatovićot 2003-ban vádolták meg Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekkel. A szerb állambiztonsági szolgálat több félkatonai csoportot hozott létre és fegyverzett fel. Ezek az alakulatok Horvátországban és Bosznia Hercegovinában több ezer ember halálát okozták.

Az MICT ügyészsége mindkettőjükre életfogytiglani szabadságvesztést indítványozott, a törvényszék azonban 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva első fokon felmentette őket. A tárgyalás során mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát.

A hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa később elrendelte az ügy újratárgyalását arra hivatkozva, hogy a bírák korábban hibát követtek el.

Az ítélet nem jogerős, az ügy másodfokon folytatódik.