Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn azt közölte, hogy az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 0,9 százalékkal, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 0,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az előző hónaphoz képest.

Éves összevetésben az euróövezetben 13,6 százalékkal, az unió egészében pedig 11,6 százalékkal bővült az építőipari termelés. A jelentős növekedést részben a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések következtében kialakult alacsony bázis okozta.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, 11 országból ugyanis nincs májusra vonatkozó adat.

Az elérhető adatok alapján májusban a legnagyobb havi növekedés Franciaországban volt 5,4 százalékkal, majd Lengyelország (+3,8 százalék) és Csehország (+3 százalék) következett. A legnagyobb havi csökkenés Szlovéniában volt 7,5 százalékkal, amelyet Románia (-5,8 százalék) és Bulgária (-2,4 százalék) követett.

Éves összevetésben a legnagyobb növekedés 23,9 százalékkal Franciaországban, 21 százalékkal Ausztriában és 18,7 százalékkal Magyarországon volt. Az Eurostat adatai alapján két országban jegyeztek fel csökkenést, Svédországban 5,2 százalékost, Szlovéniában pedig 2,6 százalékost.
A 2020-as év egészét tekintve az euróövezetben 5,7 százalékkal, az unióban pedig 5,0 százalékkal esett vissza az építőipari termelés az előző évhez képest.