A Kecskeméti Járási Ügyészség zugírászat bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal az ügyvédi foglalkozástól eltiltott, visszaeső férfival szemben, aki egy szociális szövetkezet jogtanácsosának adta ki magát és ügyfelei részére ügyvédi tevékenységet folytatott, beadványokat ellenjegyzett, keresetlevelet nyújtott be, sőt, büntetőügyben védőként is eljárt.

A vádirat szerint az ügyvédi kamarából kizárt kecskeméti férfi röviddel azután, hogy korábbi börtönbüntetéséből 2017 végén feltételesen szabadult, egy szociális szövetkezetben irodai szakmai vezetői munkakörben kezdett dolgozni. Az ügyvédi foglalkozástól több évre eltiltott vádlott 2018 márciusától 2019 júliusáig rendszeres haszonszerzésre törekedve, magát a szövetkezet jogtanácsosának kiadva ügyvédi tevékenységet folytatott, jogi képviseletet látott el és magánszemélyektől jogi képviselet ellátására megbízást fogadott el.

A férfi jellemzően a lakásán vagy az ahhoz közeli egyik kávézóban fogadta az ügyfeleit, akik előtt magát jogszerűen működő ügyvédnek adta ki. Tevékenységi köre széles volt: megbízási díj ellenében bontóperben, szabálysértési eljárásban jogosítvány visszaszerzése érdekében, birtokvitás ügyben, munkaügyi vitában, továbbá hagyatéki ügyben egyaránt vállalt jogi képviseletet. A vádlott a meghatalmazásokat a szociális szövetkezet jogsegélyszolgálata fejléccel ellátott iraton szolgálatvezető jogtanácsos aláírással készítette el és a beadványaival együtt benyújtotta az illetékes közjegyzőhöz, szabálysértési hatósághoz, továbbá bíróságokhoz. Egyik ügyfele büntetőügyében ráadásul meghatalmazott védőként gyanúsítotti kihallgatáson is részt vett és panaszt, valamint bizonyítási indítványokat terjesztett elő.

Az ügyészség a különös visszaesőnek számító férfit a zugírászat bűntettén kívül közokirat-hamisítás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével is vádolja és vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Egyidejűleg az ügyészség a férfi egy korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésének utólagos végrehajtására, továbbá a lefoglalt bélyegzők elkobzására is indítványt tett. Ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.