Televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI): a támogatott pályázatok között van egy televíziós sorozat az Aranybulla történetéről is.

 “A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó tévés alkotások is készüljenek” – olvasható a Nemzeti Filmintézet szerdai közleményében.

A magyar jogrendszer egyik első mérföldköve, az Aranybulla történetéről készül négyrészes tévésorozat Kriskó László rendezésében az NFI 600 millió forintos gyártási támogatásával.

A kalandos úton trónra került II. András király az ország létét veszélyeztető belső és külső ellenségek legyőzésére 1222-ben olyan korszakalkotó törvénycsomagot fogadott el, amely egyensúlyt teremtő, új gazdaságpolitikát hozó, jogbővítő és a kontinentális Európában egyedülálló dokumentum volt.

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója 2022 áprilisában lesz. A jubileumra készülő tévésorozat forgatókönyvét Kis-Szabó Márk és Trux Béla jegyzi.

A pályázatokról bővebb információ ITT érhető el.