Új állatvédelmi törvény lépett hatályba Ukrajnában, mely igen szigorúan szankcionálja az állatokkal kapcsolatos visszaéléseket, gátat vetve az embertelen divathullámoknak is. A jogszabályt a napokban írta alá Volodimir Zelenszkij elnök.

Az új ukrán álltvédelmi törvény értelmében tilos az állatokat verni, kínozni, megmérgezni, bármilyen fájdalmat okozni nekik és persze megölni. Tilos továbbá olyan módszereket alkalmazni a vadállatok idomításához, amelyekkel fájdalmat okozhatnak, károsíthatják azok egészségét. Tilos leölni a kobór állatokat az állomány szabályozása céljából. Tilos továbbá veszélyeztetett állatokat tartani a tartásukra alkalmatlan körülmények között, illetve helyiségben – szórakozóhelyen, szállodában, vagy akár otthoni körülmények.

Állatkertek, cirkuszok és delfináriumok kivételével tilos vadállatok társaságában fényképet, videót készíteni, továbbá szigorúan tilos állatokat felhasználni reklámok készítéséhez.

Ukrajnában az állatvédők már jóideje szorgalmazták az állatvédelmi törvény szigorítását, mert az elmúlt négy évtizedben egyre nagyobb mértéket öltött az orvvadászat és az állatok kizsákmányolása, valamint egyre divatosabb lett a vadállatok hobbitartása és látványelemként való használata.