6 év alatt 61 ezer eurót vett igénybe jogosulatlanul munkahelykeresési támogatás címén egy magyar állampolgárságú férfi Írországban. A csaláshoz hamis iratokat használt – azért bukott le, mert mindegyiket ugyanazzal a fotójával, mellyel saját személyazonosságát is igazolta.

2017 novemberében az Ír Szociális és Jóléti Minisztérium munkatársai arra lettek figyelmesek, hogy munkakeresési támogatások jogosulatlan igénybevételéhez használt hamis dokumentumokon a különböző személyazonosságokhoz használt fényképek feltűnő hasonlóságot mutatnak azzal a fotóval, amely I. Csaba valódi szamélyaznosságát igazoló igazolványán szerepel. A magyar állampolgárságú férfit, aki – mint utóbb kiderült – 2003-ban hamis személyazonossággal érkezett Írországba, 2019 márciusában letartóztatták, ezt követően tartózkodási helyén házkutatást tartottak, mely során még négy darab hamis vezetői engedélyt és egy útlevelet is találtak.

Az 57 éves I. Csaba bűnösnek vallotta magát a Dublin Circuit Criminal Court bíróságon, miután 61 073 eurónyi munkanélküli támogatás jogosulatlan igénybevételével vádolta meg a dublini ügyészség. A bűncselekményt 2011. július és 2017. júliusa között követte el.

Melanie Greally bíró két és fél év szabadságvesztésre ítélt I. Csabát, amit 18 hónapra felfüggesztett.

“I. Csaba eddig 12 900 eurót fizetett vissza a jogosulatlanul felvett összegből. Az elcsalt támogatás fennmaradó részét, mindösszesen 48 ezer eurót, nyolc éven belül kell visszafizetnie az Ír államnak” – közölte a bíróságon ügyvédje,  Seoirse Ó Dúlaing.