A büntetés-végrehajtás „kölyökkutya programjában” tenyésztett 10 hetes németjuhászokat a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben képzik ki.

A kutyusok – akiknek szülei szintén a büntetés-végrehajtás szolgálatában állnak – a börtön kutyatelepén jöttek a világra. A szülők mindketten komoly munkavonalú ebek, az anya „Angel”, szlovák eredetű németjuhász, kábítószer kereső; míg az apa „Loki”, bicolor németjuhász, járőr-nyomkövető területen jeleskedik. Szabó László bv. zászlós a pálhalmai kutyatelep vezetője készíti fel a kölyköket a börtönben való szolgálatra.

A 3 szuka, 3 kan közül már most kiemelkedik az Aura hívónévre hallgató egyik kutyus. Aura és testvérei egyelőre játékos szemmel tekintenek a nagyvilágra, csakúgy, mint más hasonló életkorú társaik. Egy valami azonban megkülönbözteti őket: bármennyire is bohókás cukipofáknak tűnnek most, néhány hónap múlva ők kiképzett, céltudatos kutyusok lesznek fontos szolgálati feladatokkal.

A büntetés-végrehajtás 2017-ben indított kölyökkutya programjának köszönhetően ma már biztosított a kiváló vérvonalú, magas képzettséggel bíró szolgálati eb – utánpótlás nevelése a hazai börtönökben.

A saját tenyésztés egyik nagy előnye, hogy a kutya szó szerint beleszületik ebbe a speciális munkavonalba, így később könnyebb kezelhetőség, hatékonyabb együttműködés érhető el az eb és kutyavezető gazdája között. A kutyák kezdetben alapképzést kapnak, amely során játékos feladatok keretében mérik fel a képességeiket, illetve fejlesztik ezeket. Majd 4-5 hónapos korukban kezdődik a szétválasztásuk azért, hogy a tulajdonságaikhoz leginkább illő szakterületen (kábítószer kereső, nyomkövető vagy őr-járőr-elfogó) folytassák tovább a tanulást, végül vizsgát tegyenek.

“A szolgálati kutyák hű társaink a börtönök biztonságos működtetése érdekében végzett, felelősségteljes feladataink teljesítésében” – hangsúlyozza Szabó László bv. zászlós.