Az autópályamatrica-vásárlás nem hungarikum, de azért vannak más megoldások is a többi országban. Ugyanakkor összetehetjük a két kezünket, hogy Magyarországon ez a rendszer működik, mert időt spórolhatunk vele. Főleg, ha olyan gyors és egyszerű módon szerezzük be az új matricánkat, mint amikor online vásároljuk meg. (X)

Minek nekem autópálya-matrica?

Amikor egy országban nincs megfelelő autópálya-hálózat, az nagyban rontja az egyes régiók esélyeit. Gazdasági értelemben hátrányos helyzetűnek számít az a vidék, ahol nincsenek autópályák, és ez nem véletlen. Ugyanis a jó minőségű utak és az általuk biztosított gyors közlekedés javítja a mobilitást, és olcsóbbá, gyorsabbá teszi az áruszállítást. Épp ezért nagyon fontosak a megfelelő, minőségi, gyors közlekedést lehetővé tevő utak Magyarországon is.

Vállalkozóként tehát egyértelmű, hogy miért jó ez. Kiegészítve azzal is, hogy a szállításra használt járművek szervizköltségén is lehet spórolni azáltal, hogy jó utakon szállítunk. Épp ezért fontos magánszemélyként is, hogy megfelelő minőségű, kátyúktól mentes, folyamatosan karbantartott utakon közlekedjünk. Ha ez nem biztosított, akkor nő a szervizköltség és a balesetek száma is. De akár az üzemanyagköltség is nőhet a folyamatos gyorsítások és lassítások miatt.

Ahhoz viszont, hogy ez a minőségi út fenntartható legyen, szükség van az utak rendszeres karbantartására, és természetesen finanszírozására is. És így jön képbe az autópályamatrica-vásárlás, melyet már online, sorbanállás nélkül is megtehetünk.

Autópályamatrica-vásárlás sorbanállás nélkül

Míg más országokban olykor kapus megoldással lehet belépést nyerni egy-egy autópálya-szakaszra, addig nálunk autópálya-matrica rendszer működik. Korábban a szélvédőre kellett ragasztani a matricát (innen a név is), de ma már virtuálisan vásároljuk meg.

Épp ennek köszönhető, hogy sokkal egyszerűbbé vált a használata. Nem kell fizikai matricát átvennünk és felragasztanunk ahhoz, hogy az autónkkal felmehessünk az autópályára. Elég, ha az online vásárlási lehetőségre kattintunk, majd megadjuk a rendszámunkat. Kiválasztjuk a gépjármű típusát, valamint azt, hogy megyei vagy országos matricát szeretnénk-e. Az online bankkártyás fizetés pedig gyorssá és kényelmessé teszi a folyamatot.

Így még csak benzinkútra sem kell mennünk, ha nem akarunk, mindent elintézhetünk otthon. Akár előre is, mert természetesen megadható az érvényesség kezdete is. Sőt, a számlázási adatok megadásával magánszemélyként vagy cégként is kérhetünk számlát a vásárlásról.

Mikor jár le a matrica?

A matricának van lejárata. Épp ezért jó az ECDH autókezelés, mert az applikációban nyomon tudjuk követni az érvényességet. Sőt, akár emlékeztetőt is kérhetünk a lejáratról. Ez pedig az egyik legjobb funkció benne, sok egyéb kiváló lehetőség mellett.