Fontos változások léptek életbe szeptember 1-jétől a közétkeztetési tárgyú közbeszerzéseknél, a többi között középpontba kerültek a hazai termékek és a Nébih közétkeztetési minősítése is előfeltétellé vált. A pályázati folyamat és a beszerzések támogatása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közétkeztetési információs oldalt hozott létre.

A Nébih új tematikus weboldala nemcsak a közétkeztetők és a megrendelők, hanem a fogyasztók számára is tartogat érdekes információkat.

Szeptember 1-jétől kell alkalmazni a közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzésekre vonatkozó 676/2020. (XII. 28.) kormányrendelet szabályait, amelyek fő célja a közétkeztetés minőségének javítása – hívták fel a figyelmet.

“A rendelet többek között előírja, hogy a közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalékos, 2023-tól legalább 80 százalékos arányt kell kitennie a rövid ellátási láncban beszerzett, illetve a helyi élelmiszer termékeknek, a szolgáltató kiválasztásakor pedig nem lehet a legalacsonyabb ár az egyedüli értékelési szempont” – írták.

A Nébihhttps://portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetes linken elérhető új weboldala több szempontból is támogatja a közétkeztetési közbeszerzéseket: a kiírók tájékozódhatnak a pályázóknak a Minőségvezérelt Közétkeztetési Programban (MKP) elért eredményéről és a közétkeztetés végző vállalkozásokról, míg a közétkeztetőket a beszállítók – például termelői csoportok, piacszervezők, kistermelők – “felkutatásában” segíti a felület – ismertette a hivatal.

A fogyasztók számára nem csupán a főző- és tálalókonyhák MKP-minősítése lehet érdekes, hanem a gyermek-közétkeztetésből származó ebédek érzékszervi vizsgálatának eredményei is. A “nem felelt meg”-től a “kiválóan megfelelt”-ig terjedő, ötfokú skálán értékelt menüsorok “osztályzatai” szűrhető, kereshető formában érhetők el a weboldalon – tájékoztattak.

Szintén lényeges változás, hogy a közbeszerzési pályázaton induló közétkeztetőknek minden esetben csatolniuk kell pályázati anyagukhoz a három évnél nem régebbi MKP-minősítést. Azok a közétkeztető vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek három éven belüli minősítéssel, de szeretnének közbeszerzésen indulni, a weboldalon elérhető űrlap segítségével kezdeményezhetik a minősítést – áll a közleményben.