Néhány évvel ezelőtt megkezdődött az átállás az olajos technikáról az elektromos kormányműre. Mivel a technológia még viszonylag frissnek számít, kevesebb szakember rendelkezik tapasztalattal az elektromos kormányművek felújítása kapcsán. (X)

További gond az, hogy az elektromos kormányművek meglehetősen nagy százalékban hibásodnak meg. S ha mindez nem volna elég, mind a felújítás ára, mind az új alkatrészek rendkívül drágák. Mit jelent ez szám szerint? Azt, hogy mindenképpen ötszámjegyű összeggel érdemes kalkulálni, már ha egyáltalán javítható az adott kormánymű.

Mitől függ, hogy javítható-e egy kormánymű?

Azt, hogy javítható-e egy kormánymű, csak szakemberek tudják megállapítani. Nem kell feltétlenül fizikailag megvizsgálni a kormányművet ahhoz, hogy kiderüljön, lehet-e javítani. Ha felhívod a Szervokormány javítás csapatát, akkor erre sok esetben telefonon keresztül is választ kaphatsz, bár kétségkívül a bevizsgálás adja a legbiztosabb eredményt.

Jó hír, hogy ennél a cégnél ingyenes a bevizsgálás, amit eredeti, gyári műszerekkel végeznek. Amennyiben az alkatrészt meg lehet javítani, akkor legfeljebb egy héten belül elvégzik a kormánymű felújítását.

Mit kell bediktálni a telefonos egyeztetés alkalmával?

A lehető legpontosabb információ érdekében szükség lesz az adattáblára, valamint a kormányműről leolvasott cikkszámra. Kell még továbbá a gyári cikkszám és az alvázszám is.

Az autó adatai közül meg fogják kérdezni a típusa mellett az évjáratát, azt, hogy hány köbcentis a motor, mekkora a forgalmi szerinti teljesítménye kW-ban kifejezve, valamint azt is, hogy mi a motorkód. Készülj fel arra, hogy el tudd mondani a pontos jelenséget, ha tudod a hibakódot, az még jobb.

A papírok tekintetében szükség lesz egy másolatra a forgalmiról és a vezérlődobozra egyaránt.

Mi a helyzet, ha nem lehet javítani?

Ha valamilyen okból kifolyólag nem lehet javítani a kormányművet, akkor a cseredarab a megoldás. Ez sajnos egy kicsit drágább, mint a felújítás költsége, de még mindig olcsóbb, mintha új gyári alkatrészt kellene beépíteni.

Vannak olyan típusok, amelyek esetében tudni lehet, hogy a javítás megoldást jelent. Ilyen a Mercedes A és B osztály, a Volkswagen-csoport összes tagja, a Mazda 6, a Mitsubishi Colt, a Smart Forfour, az Opel Astra J, a Honda Civic ‘99-’06 évjáratai valamint a Citroen C2 és C3. Ez nem egy teljes lista, szóval ha itt nincs felsorolva a kocsid, akkor is érdemes megérdeklődni telefonon, hogy mi a teendő.

Mi a helyzet a BMW-vel?

A BMW-k elektromos kormányművei a legtöbb esetben nem javíthatók. Ez alól alig akad kivétel.

A bajor gyártó gépjárműveihez a legtöbb esetben cseredarabot szoktak felkínálni. Ez minden esetben egy ötszámjegyű kiadást jelent, de még mindig olcsóbb mint az új gyári darab.