Ukrajnában jelenleg 1536 olyan személyt, köztük 21 nőt tartanak fogva, akiket életfogytig tartó  szabadságvesztésre ítéltek – jelentette be Ludmila Deniszova, a parlament emberi jogi biztosa a Matilda Bognerrel, az ENSZ emberi jogi monitoring bizottsága ukrajnai vezetőjével folytatott eszmecserén. (X)

A tárcavezető elmondása szerint jelenleg mintegy másfélezer fogvatartott kénytelen élete végéig a rácsok mögött maradni. Ezek mindegyike havi 10 000 hrivnyájába kerül az államnak.

Denisova elmondta az ukrajnai jogszabályok nem rendelkeznek hatékony mechanizmussal az életfogytiglanra ítéltek szabadon bocsátása – büntetésük további letöltése és a bíróság határozatának meghatározott idő elteltével történő felülvizsgálata – érdekében. “Törvénymódosításra volna szükség” – hangsúlyozta az emberi jogi biztos.

A kijevi parlament előtt van már két jogszabály-módosító tervezet, amelyek elfogadásával az európai jogrendszerhez igazodna az életfogytiglanra ítéltek szabadon bocsáthatóságának rendje.

Ukrajnában folyamatosan nő az életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek száma, és a fogva tartásuk költségei is emelkednek. A bv-intézetek belső szabályzata szerint a szabadságuktól megfosztott, súlyos bűncselekményért elítélteket a többi rabtól elkülönítve tartják, más színű egyenruhájuk is van. Tilos közösségeket alkotniuk, viszont miután öt évet letöltenek büntetésükből, részt vehetnek a fogházon belüli csoportos oktatási, kulturális vagy testnevelési foglalkozásokon.