Nemkívánatosnak nyilvánította a Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Intézete (WISE), valamint a Spirituális Technológia Egyháza tevékenységét Oroszországban az orosz főügyészség – közölte a hivatal sajtószolgálata. A főügyészség szerint az egyházi szervezetek tevékenysége veszélyt jelent az Orosz Föderáció biztonságára.

“A WISE és a Spirituális Technológia Egyháza több milliárd rubelt vitt ki Oroszországból 2012 és 2020 között”

– közölte a RIA Novosztyi orosz újsággal a bűnüldöző és ellenőrző hatóságok egyik forrása. “A két szervezet gyakran szélsőséges tevékenységet folytatott, elfedve valós jogi státuszát” – tették hozzá.

“A WISE és a Spirituális Technológia Egyháza a lelkiismereti és vallási egyesületek szabadságáról szóló szövetségi törvényben meghatározott eljárást megkerülve működnek Oroszországban, jelentős károkat okozva az állampolgároknak” – olvasható a hírportálon, amelynek forrásai szerint a tevékenység mögött jelentős pénzek mozogtak, melyek különböző cégeken keresztül külföldre kerültek.

A két szervezetnek – a hatályos orosz jogszabályok alapján – fel kell számolnia tevékenységét Oroszországban – amennyiben ezt nem teszik meg, tagjaik akár szabadságvesztés büntetéssel is sújthatók.