A pörkölt a magyar konyha egyik közkedvelt étele, noha mindenkinek van már vele kapcsolatban rossz és jó élménye egyaránt. Bár elsőre egyszerűnek tűnik, de mégis akad pár olyan trükk, amit érdemes betartani, ha valóban szaftos, ízletes pörköltet szeretnénk. (X)

Milyen húst használjunk?

Kezdjük ott, ha tényleg olyan pörköltet szeretnénk, ami után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk, akkor közel sem mindegy, hogy milyen húsból készítjük azt. A manapság divatos és diétás fogások közt gyakran szerepel például csirkemellből készült pörkölt, de az igazság az, hogy a sovány húsok önmagukban nem a legjobb alapanyagok.

A pörkölthöz való húsnak ugyanis kissé zsírosnak kell lennie, és tartalmaznia kell némi csontot is, hogy a belőle kioldódó kollagén finomabbá, jobb állagúvá tegye a szaftot. 

Tehát ha ragaszkodunk a baromfihúshoz, akkor combot és szárnyat, egyébként pedig inkább sertéslábszárat vagy marhalábszárat, combot, lapockát vagy pofahúst vásároljunk a hentesnél! Az Interfood minőségi alapanyagokból, gondosan kiválasztott húsfélékből készíti pörköltjeit, érdemes minden ételnél a minőséget elsődleges szempontnak tekinteni.

Mennyi hagymára lesz szükség?

Az örök érvényű jó tanács úgy hangzik, hogy annál finomabb lesz a pörkölt, minél több benne a hagyma. Nos, ez a zöldségféle valóban kihagyhatatlan az ételből, de hogy egy másik elmés mondással éljünk, a jóból is megárt a sok. 

A túl sok hagyma ugyanis édeskés ízt ad a pörköltnek, ha viszont túl kevés, akkor híg lesz a szaft. Mi tehát a helyes arány? Egy kiló húshoz elegendő két fej közepes méretű vöröshagyma. 

Paradicsom és tv paprika

A legfinomabb pörköltek nem szűkölködnek e két hozzávalóból sem. Persze nem kötelező használni őket, de olyan plusz ízeket adnak az ételnek, ami miatt nem érdemes kihagyni. 

Mindazonáltal ne héjukkal együtt tegyük őket a lábasba, hanem meghámozva. Ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, ha 1-2 percre lobogó vízbe mártjuk őket, így egyben, könnyedén le tudjuk húzni a héjukat. Ezután a paradicsomot és a paprikát is vágjuk apró kockákra, majd adjuk a pörkölthöz. 

A zsiradék

A jó pörkölt kissé zsíros, de soha nem olajos. Ezért a főzés során ne használjunk növényi olajat, csak állati zsiradékot! Hogy ez sertés, liba, kacsa, vagy esetleg füstölt szalonna kisütött zsírja lesz, az már csak rajtunk múlik. 

Fűszerezés

Nincs pörkölt só, bors, és természetesen őrölt pirospaprika nélkül. A mennyiséget tekintve egy kiló húshoz nagyjából két evőkanálnyi paprikára lesz szükség, amit még a vízzel való felöntés előtt szórjunk a húsra.

A paprika azonban hajlamos odaégni, amitől nagyon keserűvé válik, így az edényt húzzuk félre a tűzről addig, amíg beletesszük a paprikát és alaposan elkeverjük. Ezen felül tehetünk még bele köményt, fokhagymát, illetve a marhahúshoz jól passzol még az oregánó, a majoranna és a babérlevél is. 

A víz és a bor

A vizet célszerű apránként a pörköltbe önteni, és csak akkor hozzáadni a következő adagot, ha a benne lévő víz már felforrt. A bort pedig ne a főzés elején adjuk hozzá, hanem nagyjából fél órával azelőtt, hogy a hús megfőne. Így jobban érződik majd az íze.