A karácsonyi menü nem létezhet húsétel nélkül, és többnyire a család örömére valami egészen különlegesek lesznek ezek a sültek karácsonyra. Ez az az alkalom ugyanis, amikor a háziasszony le akarja nyűgözni a családtagokat. (X)

A karácsonyi menü fénypontja

Az ünnepi asztalt, amikor körülüli az egész család, egy háziasszonynak határtalan öröm megtervezni, feldíszíteni és a lehető legtöbb finomsággal telerakni. A karácsonyi menüsor fénypontja azonban kétségtelenül mindenütt a sült hús. 

A sültek karácsonyra tradicionális főételnek számítanak, és ahány ház, annyiféleképpen készül. Kinek mi tetszik vagy mi a kedvenc a szeretteink körében, bármilyen húsból készül is, egy jól elkészített finomság mellett még emelkedettebb az ünnepi hangulat. 

Ínycsiklandozó sültek karácsonyra

A karácsonyi menüsor általában olyan húsból készült ételt tartalmaz, amely nem kerül minden nap a család elé, ilyenkor szeret mindenki valamilyen különlegességgel készülni. Előszeretettel készítünk kacsát, vadhúst, vagy a csirkét, pulykát bolondítjuk meg valamilyen formában. 

A Receptneked.hu összeállításában is kiemelt helyet kapnak a különleges sültek karácsonyra és a nem mindennapi receptek, amelyek közül választva garantáltan mindenki elámul. Rendkívül ízletesek, szaftosak és megadják az ünnepnek a módját. 

Ha vendégsereg fogadására készülünk, akkor nem mellékes a receptválasztásnál, hogy minél kevesebb munkával, rövid idő alatt elkészíthető, de nagyszerű fogás kerüljön a tányérra. 

Nem hibázhatunk a göngyölt húsokkal vagy az aszalt gyümölccsel töltött fogásokkal, ezek mindig sikert aratnak. Az elkészítésnek szinte csak a képzelet szabhat határt, sokan szeretnek ilyenkor kísérletezni is egy-egy ízkombinációval. 

Izgalmas, és ha ritkán készítünk “vasárnapi ünnepi ebédet”, akkor még kihívás is rejlik benne, hogy ínycsiklandózó sültek készüljenek karácsonyra, kiváltképp, ha egyben töltött sült mellett döntünk. 

Karácsonyi fűszerek sültekhez 

Az otthonokat és a konyhákat már novembertől kezdődően átjárja a karácsonyi illatvarázs, amely az ünnepi menüsorok készítésével csak még erőteljesebbé válik. Az illatos fűszerek nem csak a szaglásunkra, hanem az ételekkel az ízlelőbimbóinkra is különleges hatással vannak, sőt némelyik a szervezetünkre szintén jótékonyan hat.

A fahéj például remek fűszer ilyenkor, kiválóan elkészíthetőek vele a sültek karácsonyra, érdekes ízvilágot kölcsönöz és baktériumölő hatása révén egészségünkre is jó hatással van.

Ugyanígy jól használható karácsonyi fűszer az ételek elkészítésekor a gyömbér, a szerecsendió és a szegfűszeg is, mindnek rendkívül jótékony hatása van egészségügyi szempontból. 

Kevésbé ismert talán, így a különlegesség kategóriába tartozik végképp a szegfűbors, amelynek csípősen fűszeres az aromája, kicsit a szerecsendióra vagy a fahéjra hasonlít, kifejezetten finom húsételek ízesítőjeként.