Négy hónap kihagyást követően ismét kötelező a maszk viselése hazánk bíróságain. Az erről szóló ajánlás halottak napjával lép életbe. Az irodai dolgozókat nem kötelezi az ajánlás.

A bíróságokra való belépés és a benntartózkodás általános szabályai legutóbb nyáron változtak – a július 6-dikai  ajánlás már nem tette kötelezővé a maszk viselést sem a dolgozók, sem az ügyfelek számára. A maszkviselés újbóli bevezetésére a járványhelyzet súlyosbodása miatt van szükség, így november 2-től az alábbi szabály lép életbe:

„(1) A bíróság épületébe történő belépéskor és az ott-tartózkodás ideje alatt mindenki köteles orvosi maszkot vagy munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje, kivéve a (2) bekezdésben foglaltakat.

(2) Egyedüli irodai elhelyezés és munkavégzés esetén, a bírósággal szolgálati jogviszonyban álló, vagy oda beosztott érintett bíró, igazságügyi alkalmazott, az irodai munkavégzése során nem köteles maszk viselésére.”

A tárgyalótermi protokollra keddtől a következők vonatkoznak:

„Szájat és orrot eltakaró maszk (orvosi maszk vagy munkavédelmi maszk vagy textil, illetve más anyagból készült maszk) az eljárási cselekmény teljes időtartama alatt, minden résztvevő számára kötelező. A tanács elnöke – szükség esetén – a maszk levételét rendelheti el a személyazonosság megállapítása céljából, annak időtartamára.”