A Bákói Táblabíróság október 28-dién érvénytelenítette Darmanesti városi tanácsának az úzvölgyi katonatemetőt közvagyonná nyilvánító 2019. márciusi határozatát. Az ítélet jogerős.

A határozat kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé.

A Bákói Táblabíróság megalapozatlannak tartotta és elutasította Darmanesti város és a darmanesti városi tanács fellebbezését az önkormányzati határozatot érvénytelenítő első fokú ítélet ellen. Az ítélet szerint a mostani határozat jogrős.

Darmanesti önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi magyar katonatemetőt, áprilisban pedig önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő elnéptelenedett Úzvölgye sírkertjében. Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon.

2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt. Moinesti városi ügyészség szerint azonban nem történt bűncselekmény.