A személyi állomány és a fogvatartottak egészségének megóvása érdekében november 8-tól ideiglenesen újra szünetel a látogatófogadás a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben és intézményekben.


Az aktuális járványügyi helyzet értékelése alapján, a BvOP Operatív Törzsének javaslatára született meg a büntetés-végrehajtási szervezet intézkedése; amelyre ideiglenesen, járványügyi megelőző érdekből van szükség. A büntetés-végrehajtási szervezet ezzel az intézkedéssel minimalizálni kívánja annak a lehetőségét, hogy járvány alakuljon ki a börtönök falain belül, ezzel veszélyeztetve a testület személyi állományát és a teljes fogvatartotti közösséget.

Az intézkedés céljáról a reintegrációs tisztek kiscsoportos foglalkozás keretében tájékoztatják a fogvatartottakat. A legfrissebb járványügyi tudnivalókról az ország valamennyi börtönében figyelemfelhívó plakátok, valamint a zárkákban lévő zártláncú televíziókon videófilm útján adunk tájékoztatást a fogvatartottak részére.

A BvOP legutóbbi, fogvatartottak részére készített kisfilmjéban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője mondta el a legfontosabb tudnivalókat:

A hozzátartozókat az intézkedésről a BvOP levélben tájékoztatja, illetve honlapján, a bv.gov.hu oldalon keresztül.

A prevenciós intézkedések mellett az intézetek kiemelt figyelmet fordítanak az elítéltek családtagjaikkal való kapcsolattartásának folyamatos biztosítására.

Ennek érdekében minden fogvatartott számára elérhetővé teszik a Skype-alapú élő online telefonálási lehetőséget, továbbá megnövelik a hagyományos telefonos beszélgetések időtartamát is.