Két speciális börtönt hoznak létre Ukránjában azoknak az elítélteknek, akik nemcsak szabadlábon veszélyesek, de a börtönökben is túl nagy a befolyásuk.

A tervekről Jelena Viszockaja helyettes igazságügyi miniszter számolt be egy ukrán Tv műsorban. A szaktárcánál a belügyminisztériummal közösen gondolkodnak olyan börtönök kialakításában, amelyekben a “nehéz fiúkat” helyezik majd el. A helyettes miniszter elmondta, hogy a jövő évben legalább két ilyen börtön megnyitását tervezik.

” Vannak olyan befolyásos elítéltek, akik a többi fogvatartottra és a börtönök igazgatóságára is képesek hatni – ettől kiemelten veszélyesek. Ahhoz, hogy csökkentsük ezeknek a ‘maffiafőnököknek’ a másokra gyakorolt befolyását – el kell őket különíteni. A feltételek megteremtése érdekében most azon dolgozunk, hogy Ukrajnában létrehozzunk legalább két ilyen különleges státuszú intézményt. Ehhez még ki kell dolgozzuk a technikai részleteket, és fel kell készítenünk érzelmileg és pszichésen az intézmények dolgozóit ezen elítéltek kezelésére. Fontos , hogy biztosítva legyen a szocializációjuk és reintegrációjuk is, hogy szabadulásukat követően vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba” – tette hozzá a miniszterhelyettes.