A hosszú szálú, vagyis más néven a shaggy szőnyeg hatalmas népszerűségnek örvend, melynek révén a legtöbb háztartásban megtalálható. Hódításának talán legfőbb oka a vastag és pihe-puha érintésében rejlik, ezért bárki szívesen tart otthonában legalább egyet. (X)

Amellett, hogy némi luxust kölcsönöz az otthon melegébe, még egy plusz réteget is nyújt, ami segít elrejteni a padló hideg érzetét. Szinte mindegyik otthon stílusos kiegészítője lehet, amennyiben a megfelelő színben vásárolod meg, és így remekül passzol a berendezéshez.

Rendszeres karbantartása – száraz porszívózás

Sok ember azért nem mer hosszú szálú szőnyeget venni, mert tart a tisztítás okozta nehézségektől. Nos, ez azért érthető, a dreamhome-depo.com-nál kapható szőnyegek szálai 2-6 cm hosszúak is lehetnek. Ez bizony megnehezítheti a folyamatos tisztaság és ápolt kinézet fenntarthatóságát a mindennapi használat során. A szőnyeg választásánál sokan ezt is szem előtt tartják. A rendszeres és alapos tisztítás nélkülözhetetlen tehát, ha emellett a szőnyeg mellett döntesz. 

Nem elég hetente, inkább heti több alkalommal javasolt a teljes körű és aprólékos száraz porszívózás. Ezt célszerű minden irányból elvégezni a szőnyegen, hiszen a hosszú szálak mindig a porszívó mozgását követik. Ezzel tudjuk a szálak között megbújó port és szemetet megfelelően eltávolítani. 

Alapos mélytisztítás

Az összes használati eszköz ki van téve a mindennapi használat amortizációs veszélyének. Ez viszont a szőnyeget kivételesen magas faktorba sorolja, ami egyébként természetes dolog. Azonban egyes, nem mindennapi szennyeződések váratlanul jelennek meg. Ebből kifolyólag választanak sokan például mintás szobaszőnyeget. Amin az esetleges makacs foltok kevésbé látszanak, vagy csupán az alapos tisztításra szánt idő hiánya miatt ez az egyszerűbb választás.

A shaggy imádók figyelmébe pedig ajánljuk az alapos mélytisztító praktikákat. A gondosan elvégzett mélytisztítás segít a szálak mentén lerakódott por okozta elszíneződés megszüntetésében. Nagyon fontos, hogy jó minőségű tisztítószert válasszunk, pláne, ha valami folt is keletkezett a szőnyegen. A mélytisztítást illetően vannak már lakossági célra gyártott, multifunkcionális porszívók is, amik elvégzik ezt, azonban erre szakosodott cégektől is lehet kölcsönözni. Ezt a fajta tisztítást nem kell olyan gyakran elvégezni, mint a száraz porszívózást. 

Hasznos tippek

A szőnyegtisztítást illetően is vannak igen hasznos praktikák, amiket jó elsajátítani bizonyos vészhelyzetek esetére. A makacs foltok, mint a bor vagy mártások eltávolítására házi só szórása javasolt a kényes területre. Ezt rajta kell hagyni egy éjszakán át, majd eltávolítani porszívóval. 

A tisztítási folyamatnál meg kell említeni a száradást is, ami ugyancsak hosszadalmasabb, hiszen vastag szőnyeg gyanánt a száradási idő sok. Amennyiben az időjárás engedi, érdemes a friss levegőn száradni hagyni legalább 2-3 napig.