Azt szokták mondani, hogy a gyerekek úgy nőnek, mint a gomba. Nos ennek a szólásnak valóságtartalma van, és akad olyan helyzet is, amikor ez a növekedés annyira gyors ütemű, hogy bokasüllyedés alakul ki. (X)

A bokasüllyedésről

A bokasüllyedés egy olyan jelenség, amikor a boka valamilyen irányba elmozdul, eredménye pedig a befelé vagy kifelé dőlő járás. A sarokcsont eldeformálódásának következtében könnyen kialakulhat ez a probléma, és kihat a lábfej formájára is. A testsúly nagy része ilyenkor a külső vagy belső lábélre helyeződik, ami egy idő után az egész lábra kihat, megváltozik a terhelés, ez pedig hosszú távon a gerincre és a testtartásra is kihathat. Ismert következmények az O-láb vagy az X-láb.

A bokasüllyedésre figyelmeztető jel lehet a bokakörzés közben fellépő fájdalom, a lábikragörcs, a talpfájás, vagy ha a gyerek lába nehezen terhelhető. Szabad szemmel látható jelenség, amikor a láb valamilyen irányba bedől. Ha ilyet észlelünk, akkor ne habozzunk szakemberhez fordulni, mivel a kicsi egészsége a legfontosabb.

Különleges gyerekcipő megoldások

A bokasüllyedés kezelésére a Lurkócipő kínálatában számtalan olyan gyerekcipő van, amelyet érdemes megvásárolni. Viszont arra oda kell figyelnünk, hogy a bokasüllyedést hároméves kor alatt nem szokás sem cipővel, sem talpbetétekkel kezelni. Az egyenesléptető talpbetét használata a fejlődő lábaknak nagyobb kárt okozna, mint hasznot. A gyermek képlékeny járása miatt ebben a korban nehéz is meghatározni, hogy valódi problémával van-e dolgunk. 

Mindemellett a kezelés első körben gyógytornával kezdődik, amit akár kisebb korban is el lehet kezdeni. Az idő előrehaladtával beszerezhető a supinált cipő és az egyenesléptető, de tartsuk szem előtt, hogy ezek a módszerek csak akkor működnek, amikor épp érintkeznek a kicsi lábával. Törekednünk kell arra, hogy gyermekünk minél többet legyen a lábbeliben. 

Egyenesléptető talpbetét előnyei

Az egyenesléptető talpbetét esetében is igaz, hogy akkor hasznos, ha a gyerek minél többet hordja. A betét lényege, hogy az izmok és inak tehermentesülnek általa, így a ki- vagy befelé dőlő boka tartáshibáját korrigálja. A gyakori viselés mellett a gyerkőc talpizmai, lábfeje és a lábszár izmai is hozzászoknak a helyes pozícióhoz és végül rögzülhet.

A talpbetét előnye, hogy bármilyen lábbelibe belehelyezheti, így az óvodai, iskolai váltócipőbe is áttehetjük, ha szükséges. Kifejezetten hasznos kellék a járás javításához, hiszen könnyen kezelhető, jól tisztítható. Ha a problémát nem kezeljük, akkor könnyen továbbgyűrűzhet és helytelen tartáshoz, fájdalmas léptekhez vezethet, ami a gyermek életminőségére is kihat. 

Szülőként elsődleges feladatunk gyermekünk egészségének biztosítása és a fájdalommentes élet lehetőségének megteremtése.