Önkényesen tartott fogva 426 török bírót és ügyészt a 2016-os sikertelen puccskísérletet követően Törökország – mondta ki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

A török ügyészség azzal vádolta meg a bírókat és ügyészeket, hogy tagjai 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónok nemzetközi hálózatának. Ankara szerint a Gülen-mozgalom állt a 2016. július 15-ei puccskísérlet mögött, ezért azt terrorszervezetnek nyilvánította.

Az európai bírák egyöntetűen úgy ítélték meg, hogy a török állam azzal, hogy a bírákat és ügyészeket letartóztatták, megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezménye által garantált “szabadsághoz való jogot”.  A strasbourgi testület bírái szerint ezek az önkényes fogva tartások nem “a törvény által előírt eljárásnak megfelelően” történtek, és nem voltak szükségszerűek. Az EJEB szerint “a jogbiztonság még nagyobb hangsúlyt kap az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadások esetében”, ezért 5000 euró nem vagyoni kártérítést ítélt meg minden sértett számára.

A 2016-os puccskísérlet után átvilágították a török hadsereget és a rendőrséget, az igazságszolgáltatást és a közigazgatást, hogy a Gülen-mozgalom szimpatizánsait és együttműködőit felderítsék. 140 ezer embert függesztettek fel hivatalából vagy bocsátottak el, és tízezreket vontak eljárás alá.