Vannak, akik a sört, mások a pálinkát, megint mások a bort kedvelik a legjobban, mint alkoholos italt. (X)

A borfogyasztók többsége azonban nem csak magát az italt kedveli, de szívesen gyűjt további információkat kedvenc bortermelőiről, borvidékeiről vagy csak úgy mindenről, aminek köze van a borászathoz. 

Szerencsére ma már számos olyan könyv található a könyvesboltok polcain, amelyekkel kielégíthető tudásszomjuk. Nézzünk néhány népszerű művet! 

Domián Emese – Ember Sándor – Kozma Kálmán: Borkönyv

Ha minden érdekel, ami a borral kapcsolatos, akkor egészen biztosan nekünk való ez a könyv. 

A kiadvány magába foglalja a borkészítéssel, szőlőfajtákkal, borászati kémiával kapcsolatos legfontosabb információkat. De segítséget nyújt eligazodnunk a borszervírozás világában, a sommelier-mesterségben, illetve a bor és ételek közötti kapcsolat megértésében is. De ha ez még nem lenne elég, akkor megismerhetjük a bormarketinget, a borjogot, a borturizmust, valamint a borfogyasztás jellegzetességeit. 

Csutorás Ferenc – Papp Péter István – Szilágyi Réka: Az egri bikavér

Az egri bikavér egyértelműen a legnépszerűbb borok közé tartozik. Ám sokan nem ismerik eme italnak a múltját, történetét, illetve átalakulását az elmúlt százötven év alatt. 

A mű szerzőinek célja, hogy megismertessék e remek bor történetét a borkedvelőkkel. Ennek érdekében hosszú évek óta tanulmányozzák az egri borvidéket, hogy hiteles információkat nyújthassanak át az olvasóknak a szőlőfajtákkal, borászokkal, kereskedőkkel, szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kapcsolatban. 

Ha tehát szeretnénk többet megtudni erről az egyedi karakterekkel rendelkező vörösborról, amely különlegességét a rendkívüli természeti adottságokkal megáldott borvidék jellegzetességeinek is köszönheti, úgy érdemes elolvasnunk ezt a borászattal foglalkozó művet!

Hugh Johnson – Jancis Robinson – A bor világatlasza

1971-ben dobták piacra A bor világatlaszának első kiadását, amely igazi mérföldkőnek számított abban az időben, hiszen a térképeket elsőként kapcsolta össze a borral. A könyv nem várt népszerűséget hozott: 15 nyelvre fordították le, és 4,7 millió példányban kelt el. 

Azóta sok minden változott a borászat terén, például a klímaváltozás hatásainak, a fenntarthatóság felé való elmozdulásnak vagy a technológia fejlődésének köszönhetően. Ezeket a változásokat a legújabb, nyolcadik kiadás dokumentálja, amely biztosan minden borrajongó számára hasznos és értékes információkkal szolgálhat. 

Amennyiben szeretnénk képbe kerülni a bortermesztés újdonságaival, illetve megismerni a mai legnagyobb bortermelőket, akkor érdemes minél többet forgatnunk ezt a könyvet! 

Ha tehát szeretnénk többet megtudni egyik közkedvelt italunkról, a borról, annak előállításáról, illetve a legnagyobb bortermelőkről, érdemes elolvasni néhány népszerű kötetet ebben a témában.