Ki az, aki unatkozott már életében? Persze, hogy mindenkivel előfordult már, hogy nem tudott mihez kezdeni a szabadidejében, így értelmetlennek tűnő dolgokkal ütötte el az időt. A feszültség levezetésének egyik legjobb módja ilyenkor a játék: azon belül is a pasziánsz. (X)

A pasziánsz eredete

A pasziánsz egy egyszemélyes kártyajáték, talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné. A 18. századi Európában lett népszerű, Franciaországban vált először úri divattá: a szalonokban gyakran ezzel szórakoztatták magukat a fiatalok és idősebbek is. Magyarországon a 19. században terjedt el, elsősorban itt is a felsőbb réteg körében. 

A pasziánsznak több változata is ismert, a leghíresebb talán a Klondike nevű verzió. Ennek szabálya rendkívül egyszerű, könnyen megtanulható. Egy csomag franciakártya kell csak hozzá, de a Jolly Joker lapokat ki kell belőle venni. 

A játék lényege röviden, hogy az asztalra helyezzük a kártyák egy részét véletlenszerű leosztással 4 oszlopban, majd megpróbálunk belőlük sort építeni, és így egy másik oszlopba helyezni őket.

Manapság a pasziánsz az egyik legismertebb kártyajáték, amelyet egyedül is élvezet játszani.

Más egyszemélyes kártyajátékok

Természetesen napjainkban nemcsak pasziánsszal lehet múlatni az időt. A tévénézés, a rejtvényfejtés vagy bármely művészi tevékenység – írás, rajzolás, festés – is alkalmas lehet a szabadidő hasznos eltöltésére. Ám a játék azért jó megoldás a kikapcsolódásra, mert ez olyan tevékenység, amelyet a felnőttek is örömmel végeznek, ráadásul a feszültséget is csökkenti.

A számítógépes játékok térhódítása ellenére sokan vannak olyanok, akik szívesen ülnek le az asztalhoz, hogy kezükbe vegyenek egy paklit, és élőben játszanak, szórakozzanak – akkor is, ha egyedül vannak.

Számukra ajánlhatók az egyszemélyes kártyajátékok a Compaya webshopból. Szabadulópaklik, memóriajátékok, észpörgetők is kaphatók náluk, kinek mire van szüksége a kikapcsolódáshoz.

Zangle! – a sokoldalú kártyajáték

Aki szeret kártyázni és szereti a logikai fejtörőket is, mindenképp nézze meg a Zangle! nevű kompetitív társasjátékot. Ez egy olyan kártyajáték, amelyet többféleképpen is lehet játszani: 3-féle módban, egyedül és akár 6-an is. 

Már kisiskolás kortól játszható, számos képességet fejleszt, többek között a vizualitást, a logikát, és a koncentrálóképességet. Felismerésen alapuló kártyajáték a Zangle!, ahol a gyorsaságon van a hangsúly.

A kártyákon különböző színű, háromszögekből álló alakzatok vannak, ezekből minimum 2-t összepárosítva kell létrehozni egy harmadikat, akkor kijön egy Zangle!

Természetesen a legkényelmesebb módja a játéknak, ha egyedül játsszuk: a pasziánszhoz hasonlóan a képpel felfordított lapokat használhatjuk csak fel arra, hogy megalkossunk egy Zangle-t.

Érdemes kipróbálni ezt a kártyajátékot, mivel társasjátékként is használható, így bulikban is elővehetjük. Magyar nyelvű részletes tájékoztató a dobozában található.