A görög ügyészség december eleje óta indítványozhatja azok letartóztatását, akik a Covid-elleni védőoltás és a gyógykezelés elutasítására agitálják a polgárokat – hatályba lépett a görög Btk. új cikkelye, amely a hamis hírterjesztést és annak előkészületét is büntetni rendeli. Akik pedig nem veszik fel január végéig a harmadik oltást, oltatlannak minősülnek – jelentette be vasárnap Tanosz Plevrisz egészségügy-miniszter.

A közelmúltban két oltástagadó orvost és egy ügyvédet is őrizetbe vettek a görög hatóságok, akik az ügyfeleiket agitálták és az interneten terjesztettek álhíreket a koronavírus-elleni oltással és a betegségből való gyógyulást segítő gyógykezeléssel kapcsolatban.

November óta az oltatlanok zárt helyekre való belépését is számos esetben jogszabály korlátozza Görögországban:

Oltatlannak minősülnek, akik nem veszik fel január végéig a harmadik oltást Görögországban

Nem léphetnek be az oltottaknak fenntartott helyekre azok, akik február 1-ig nem veszik fel a koronavírus elleni emlékeztető oltást – jelentette be vasárnap Tanosz Plevrisz görög egészségügy-miniszter. “Február 1-től mindazok, akik nem vették fel a koronavírus elleni emlékeztető oltást a második oltás után eltelt hét hónap alatt, oltatlannak minősülnek” – jelentette ki a miniszter az Ant1 televízióban.
“Az oltási igazolás továbbra is érvényes lesz, mert kilenc hónapos európai igazolásról van szó, de nem részesülhetnek olyan előnyökben, mint a kizárólag oltottak számára engedélyezett helyek igénybevétele” – tette hozzá Plevrisz.

Görögországban a 11 millió lakosból több mint 7 millióan vették fel a védőoltást. Több mint 3,9 millióan kapták meg már az emlékeztető oltást is.

A fertőzéseknek az omikron variáns okozta fellángolása miatt a kormány december 29-én újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be, egyebek mellett betiltotta a zenét a bárokban és éttermekben, hogy így csökkentse az újévi mulatságokat.

Az otthoni munkavégzés aránya az állami és a magánszektorban 20 százalékról 50-re nőtt. Kötelezővé tették az FPP2 vagy két műtősmaszk egyidejű viselését az éttermi dolgozók, illetve a nagyáruházakban vásárlók és a tömegközlekedésen utazók számára.

A járvány kezdete óta összesen 1 489 024 fertőzöttet jelentettek Görögországban. December 14-én rekord számú – napi 130 – halálesetet regisztráltak. A SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 betegség összesen 21 328 ember halálát okozta Görögországban.