Utcai versenyzés gyanújával indított eljárást a német rendőrség egy cseh milliárdos ellen, aki 417-el közlekedett sportautójával. A német közlekedési miniszter sem hagyta szó nélkül, hogy Radim Passer lényegében gyorsulási pályának használja a német utakat.

“Elítélem az olyan viselkedést, mely veszélyezteti a közlekedők biztonságát. A KRESZ szabályait mindenkinek be kell tartania. Az, hogy egyes autópálya szakaszokon nincs sebességkorlát, nem jelenti azt, hogy mindenki annyival száguldozhat, amennyivel akar”

– mondta Volker Wissing a digitális ügyekért és közlekedésért felelős szövetségi miniszter.

A cseh milliárdos a gyorshajtásáról több videót is feltöltött YouTube-csatornájára, amint a Berlin és Hannover közötti autópályán fiával együtt autózik.

Mivel Németországban nincs általános sebességkorlátozás bizonyos autópálya szakaszokon, az 58 éves ingatlanmágnást nem vádolják gyorshajtással. A vizsgálat „feltételezett utcai autóverseny” címén indított ellene az illetékes magdeburgi rendőrség.

A milliárdos hangsúlyozta, hogy a két hete közzétett felvétel az autópálya egy tíz kilométeres egyenes, háromsávos szakaszán, jó látási viszonyok mellett készült, és száguldásakor is a “biztonság élvezett prioritást”.

A német közlekedési minisztérium szerint bár a Bugatti nem lépte át a sebességhatárt – hiszen az nem létezik – viszont

a sofőr megsértette a német KRESZ azon rendelkezését, mely szerint tilos az utakon a közlekedés egyéb résztvevőinek életét, testi épségét veszélyeztetni és számukra nagyobb kellemetlenséget okozni a feltétlenül szükségesnél.

A törvény előírja azt is, hogy a járművezetők csak olyan sebességgel haladhatnak, amely mellett még tudják uralni a vezetett járművet.

Passer – akinek vagyonát 6,6 milliárd cseh koronára (97 milliárd forint) becsülik – a felvételek tanusága szerint a száguldást követően istennek is megköszönte, hogy nem történt baleset.