Grönland ötből négy településén tilos az alkohol árusítása – a rendelkezés január 27-dikétől február 9-dike éjfélig hatályos. A kormány döntését a mentőszolgálat és a rendőrség tehermentesítése tette szükségessé – a hatóságok szerint így kevesebb buliban kell majd intézkedni, és kevesebben kerülnek korházba alkoholmérgezéssel. 

A ittas grönlandiak az utóbbi időben jelentősen leterhelték a mentőszolgálat és a rendőrség kapacitásait, ezért kellett  ideiglenesen korlátozni az alkohol árusítását a szigetországban.

A tilalom a 2,25 százalékot meghaladó alkoholtartalmú italokra vonatkozik – ezeket a vendéglátóipari egységek 22 és hajnali 5 óra között nem szolgálhatják fel.

A kormányzat rendelkezésének időzítésében közrejátszik, hogy Grönlandon a havi bérek kifizetését közvetlenül követő napokban sokkal többen és többet isznak alkoholt, részegednek le és kerülnek mérgezéssel kórházba, jellemzően otthonukból vagy házibulikból.

Henrik L. Hansen országos tisztifőorvos sajtótájékoztatóján elmondta: Grönland jelenleg a koronavírus-világjárvány 3. fázisában van, ami óriási nyomást jelent az egészségügyre, ezért kell korlátozni az alkohol árusítását.

A túlzott alkoholfogyasztás a legjelentősebb közegészségügyi probléma Grönlandon, a lakosság közel fele időszakosan mértéktelenül fogyaszt alkoholt. Hagyományosan a grönlandiak nem készítettek erjesztett italokat, a lakosságot a bálnavadászok és a dán gyarmatosítók szoktatták rá az alkoholfogysztásra a 16. századtól kezdődően. Az alkoholizálás napjainkra már mérséklődött, az 1987-ben volt a csúcson – akkor éves szinten egy főre levetítve 22 liter 100 százalékos alkohol fogyott el a szigetoszágban.