Aggodalmát fejezte ki a tunéziai legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács feloszlatása miatt kedden az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet, aki az Arabnews című szaúdi hírportál által idézett közleményében felszólította a tunéziai elnököt, állítsa helyre a tanácsot, és gondoskodjon a testületi tagok biztonságáról.

“A tanács feloszlatása súlyos veszélybe sodorja a jogállamiságot, a hatalmi ágak elválasztását és a bírói függetlenséget is aláássa” – fogalmazott Michelle Bachelet, aki Kaisz Szaíd elnök döntését “az országban zajló aggasztó folyamatok újabb fejleményének” nevezte.

Bachelet egyúttal kiemelte, hogy a tanács 2016-os megalapítása a jogállamiság konszolidációjának egyik kulcsfontosságú lépése volt, feloszlatása pedig nemzetközi emberi jogi törvényekbe ütközik.

Bachelet aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a parlament tavalyi feloszlatása óta az ellenzék, köztük civil aktivisták több fenyegetést is kaptak.

Tunézia fő nyugati donorai kedden szintén “mély aggodalmuknak” adtak hangot amiatt, hogy az elnök feloszlatta az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításával megbízott testületet.

A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 csoport tunéziai nagykövetei szerint “az átlátható, független és hatékony igazságszolgáltatás és a hatalmi ágak szétválasztása alapvető fontosságú a működő demokrácia számára”.

Szaíd vasárnap oszlatta fel a bírói függetlenség felett őrködő tanácsot, mert szerinte a testület elfogult volt. Az egyébként alkotmánybírából lett elnök már hónapok óta élesen bírálta a bírókat és általában az egész igazságszolgáltatást amiatt, hogy szerinte késlekednek ítéletet hirdetni a korrupcióval és a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben.

A bírák szövetsége ezt követően tüntetést jelentett be, valamint közölte, hogy szerdán és csütörtökön felfüggesztik a bíróságok munkáját. A legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács elnöke, Juszef Buzaher kedden a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a tanács tagjai visszautasítják Szaíd törekvését, és e-mailben megvitatták a következő lépéseiket.