A Parlament bejelentette azoknak a képviselőknek a névsorát, akik a március 10-én létrehozott három új szakbizottságban dolgoznak majd – a két új különbizottságban és a vizsgálóbizottságban. A bizottságok a Pegasus kémszoftverrel, a külföldi beavatkozással és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak majd. A magyar képviselők a Pegazussal és a külföldi beavatkozással foglalkozó bizottságokban kaptak feladatot.

Az állandó tagok névsora ITT olvasható.

Magyar tagok

A Pegasus és azzal egyenértékű megfigyelő kémprogramok használatának kivizsgálásával foglalkozó vizsgálóbizottságban az alábbi magyar képviselők dolgoznak majd:

Az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozó különbizottság 2-ben az alábbi magyar képviselők dolgoznak majd:

  • Donáth Anna (Renew Europe)
  • Bocskor Andrea (független)
  • Hidvéghi Balázs (független)

A Covid19-világjárvánnyal foglalkozó különbizottság: tanulságok és ajánlások a jövőre nézve bizottságnak nem lesz magyar tagja.

A tagok névsoráról a képviselőcsoportok döntenek, majd döntésüket közlik a Parlament elnökével. Minden képviselőcsoport a parlamenti erőviszonyokat tükröző számú képviselő delegálására jogosult.

A bizottságok elnökét és alelnökét az alakuló ülésen választják meg.

A Parlament a március 7-10-i ülésszakán döntött a külföldi beavatkozással, illetve a koronavírus-járvánnyal foglalkozó különbizottságok, és a Pegasus kémszoftver használatát felmérő vizsgálóbizottság felállításáról. A különbizottságok létszáma 33 fő, a vizsgálóbizottságé pedig 38.

Háttér

A Parlament konkrét témák megvizsgálására különbizottságokat hozhat létre. Az Eljárási Szabályzat értelmében a különbizottságok megbízatása nem haladhatja meg a tizenkét hónapot, csak abban az esetben, ha a Parlament azt a megbízatás lejártakor meghosszabbítja (207. cikk).

A vizsgálóbizottságok az uniós jog végrehajtása során elkövetett állítólagos jogsértésekkel vagy hivatali visszásságokkal foglalkoznak. Szintén egy évig működnek, megbízatásuk két alkalommal, három-három hónappal hosszabbítható meg (208. cikk).

A bizottságok összetételét a 209. cikk szabályozza.

A különbizottságok és vizsgálóbizottságok nem fogadnak el jogszabályokat.