A Pesti Központi Kerületi Bíróság 90 nap elzárásra ítélte azt a nőt, akit nagy nyilvánosság előtt elkövetett állatkínzás bűntettével vádolt az ügyészség, a bíróság egyúttal elrendelte a kutya elkobzását is.

Az ítélet szerint az ittas állapotban lévő vádlott 2022. február 18-án megjelent egy belvárosi, forgalmas téren, ahol 4 hónapos kutyáját indokolatlanul bántalmazni kezdte. A nő nagy nyilvánosság előtt egy evőpálcikával az állat fejét és hátát megszurkálta, majd többször megpofozta, valamint megharapta a fülét is. A kutya továbbra is közeledni szándékozott a gazdájához, amikor a vádlott több alkalommal arrébb rúgta, majd ennek hatására a távolodni szándékozó ebet a kezében lévő póráznál fogva teljes erővel visszarántotta. A vádlott ezek után a közeli híd lépcsőjéhez érkezve az állatot a póráznál fogva 3-4 lépcsőfok magasságából lerántotta, továbbá lábait összefogva a földön ütlegelte. A kutya a bántalmazás közben számos alkalommal fájdalmasan vonyított, ugyanakkor sérülést nem szenvedett.

A bántalmazás módja, időtartama és intenzitása alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodást szenvedjen.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, ugyanakkor nyomatékos súlyosító körülményként vette figyelembe azt, hogy a terhelt ittas állapotban, kitartó szándékkal, hosszabb időn keresztül bántalmazta az állatot.

Az ítélettel szemben az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslat bejelentésére, míg a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett.

Az ítélet nem jogerős.