Az Európai Unió Tanácsa kedden felhatalmazta az uniós tagállamokat, hogy aláírják a kiegészítő jegyzőkönyvet a strasbourgi székhelyű Európa Tanácsban (ET) született egyezményhez, amely megkönnyíti a büntetőeljárásokban felhasználható elektronikus bizonyítékok megosztását az ET tagjai között.

Az EU-tagországok kormányait tömörítő testület közölte:

az Európa Tanács számítógépes bűnözés elleni egyezményét – az úgynevezett budapesti egyezményt – kiegészítő jegyzőkönyv aláírásával az uniós tagállamok hozzájárulnak a kiberbűnözés és a bűnözés egyéb formái elleni globális szintű küzdelemhez.

A jegyzőkönyv egyszerűsíti a tagállamok és az unión kívüli országok közötti együttműködést, miközben biztosítja az egyének magas szintű védelmét és az uniós adatvédelmi normák betartását – írták.

A kiegészítés olyan eljárásokra terjed ki, amelyek célja a hatóságok közötti nemzetközi együttműködés javítása, valamint a közvetlen együttműködés megerősítése a más országokban található szolgáltatókkal és szervezetekkel. Meghatározza továbbá a veszélyhelyzeti kölcsönös jogsegélyre vonatkozó eljárásokat is – hívták fel a figyelmet.

Kiemelték: az említett jegyzőkönyv kiegészíti az elektronikus bizonyítékokhoz történő hozzáférésre vonatkozó, az uniós intézmények által jelenleg tárgyalt uniós keretrendszert. A jegyzőkönyvbe foglaltak akár világszerte alkalmazhatóvá válhatnak, hiszen a budapesti egyezménynek jelenleg 66 ország a részes fele, köztük 26 uniós tagállam – tették hozzá.

Emlékeztettek: az Európai Unió nem írhatja alá a jegyzőkönyvet, mivel annak csak államok lehetnek a részes felei. Ezért a tagállamok felhatalmazást kapnak arra, hogy – az EU érdekében együttesen eljárva – aláírják azt. A tanács arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a jegyzőkönyvet a május 12-re tervezett aláírás alkalmával vagy azt követően a lehető leghamarabb valamennyien írják alá.