Átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) új irattárát hétfőn Budapesten, az 1000 négyzetméteres raktárépület korszerű körülményeket biztosít a hivatal által őrzött, oltalmakkal kapcsolatos dokumentumoknak.

Az átadón Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hangsúlyozta:

az új irattár méltó körülmények között őrzi a magyar találmányok dokumentumait a legelső védjegybejegyzésektől a legújabb szabadalmak iratanyagáig.

A raktárban csaknem 300 ezer iratot őriznek, ami közel 5 ezer folyóméter hosszú; az itteni iratanyagok nem mozdulnak az épületen kívül, és minden dokumentumot elektronikus formában továbbítanak az igénylőknek – emelte ki Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

Bódis József úgy fogalmazott: Magyarország gazdag szellemi termékekben, a magyar Nobel-díjasok eredményei mellett számos kiemelkedő tudományos és innovációs teljesítmény született.

Kitért arra, hogy

“a digitalizáció korában megváltozott az irattár jelentése, de továbbra is komoly szellemi, tudásmegőrző és jogi jelentősége van.”

Mint mondta, az új irattár létrehozása jelzi a szellemi értékek megbecsülését, egyben mutatja a jövőbe vezető utat. “Fontos feladata, hogy a korábbi és a mai generációk által felhalmozott tudást biztonságos körülmények között őrizze és adja át az utókornak” – emelte ki az államtitkár.

Pomázi Gyula elmondta: az iratokat korábban széttagolva, több helyen, nem túl ideális körülmények között tudták tárolni. Ezeket a problémákat oldja meg a Soroksári úti raktár, ami megfelel a Magyar Nemzeti Levéltár állományvédelmi ajánlásának, védett a külső fénytől, tartható a megfelelő páratartalom és hőmérséklet, elkülönülnek a publikus és nem publikus iratok, és a digitalizáció is egyszerűen megoldott.

Az SZTNH elnöke kiemelte, hogy

az elmúlt két évben a hivatal egyre több szolgáltatása került át az online térbe, az elektronikus úton benyújtott dokumentumok aránya 54 százalékra emelkedett.

“A hivatal kiemelt célja továbbra is a hazai feltalálók, kutató-fejlesztők és innovátorok segítése, hogy találmányaikból a védett szellemi tulajdon eszköztárával gazdasági értéket hozhassanak létre” – hangsúlyozta Pomázi Gyula.