Ötvenezer svéd korona (1,8 millió forint) összegű pénzbüntésre ítélt egy stockholmi bírónőt, mert húsgolyót, sonkát, kolbászt és sajtot lopott egy élelmiszeráruházban – közölte az ügyben eljáró főügyész, Per Nichols. A jogásznő fonott táskájába rejtette a jogtalanul eltulajdonított árut, majd azt egy zacskóval takarta el.

Ann-Christine Lindeblad (67), a svéd legfelsőbb bíróság bírája – az ország egyik legtapasztaltabb bírása – lemondott tisztségéről, miután nyilvánosságra került az a biztonsági kamera által rögzített felvétel, melyen jól látszik, hogy egy élemiszeráruház polcairól több árút is retiküljébe rejt, majd azok ellenértékének megfizetése nélkül hagyja el az üzletet. Az esetet követően ügyészségi vizsgálat indult ellene. Az enyveskezű bírónő lelepleződését követően úgy döntött, nem tér vissza az igazságszolgáltatás kötelékébe, inkább nyugdíjba vonul.

Svédországban a rendőrség különleges nyomozási osztálya (SU) vizsgálja ki azokat az eseteket, melyekben bírót gyanúsítanak bűncselekménnyel.

Ann-Christine Lindeblad igazságszolgáltatási pályafutása jogi diplomája megszerzését követően, 1978-ban kezdődött. Két évtizede, 2002-ben nevezték ki a svéd legfelsőbb bíróság bírájának, előtte hosszú ideig a Borås Kerületi Bíróságon dolgozott. Sokak szerint az ország egyik legtapasztaltabb bírája.

Az igazságügyi szolgálaton kívül Lindeblad számos kormányzati megbízatással is büszkélkedhetett. Elnöke volt a Bűnügyi Kártérítési Tanácsnak és az etikai felülvizsgálattal foglalkozó Fellebbviteli Tanácsnak, valamint a Pénzügyminisztérium által kezdeményezett vizsgálatokban is közreműködött különleges nyomozói és szakértői minőségben. Az ő elnöklete alatt folytatták le a 2013-as értékpapír-piaci vizsgálatot is – 2015 januárjában nyújtotta be jelentését az akkori pénzpiaci miniszternek, Per Bolundnak. Önéletrajza szerint a Stockholmi Értéktőzsde fegyelmi bizottságának alelnöke is volt.

Fentiek fényében érthető, hogy Lindeblad bírónő ügye mélyen megrázta a Riddarhustorgeten található Bondeska-palotát – a Legfelsőbb Bíróság, a bírói prcedensek svéd fellegvárát és a svéd jogásztársadalmat.