A 2008 után születetteknek nem lehet legálisan dohányterméket eladni Új-Zélandon – ezt rögzíti az új-zélandi kormány által előkészített jogszabály-tervezet, mely a hozzáférés korlátozása mellett a dohánytermékek megengedett nikotin tartalmát is csökkentené. A jogalkotó célja, hogy az ország népességében öt százalék alá csökkentse a dohányzók arányát.

Ayesha Verrall egészségügyi miniszter-helyettes a dohánytermékekhez való hozzáférést jelentősen korlátozó jogalkotási tervek bejelentését követően közölte:

a kormány tervei szerint vétséget fog elkövetni és pénzbüntetéssel lesz sújtható az, aki füstölő dohányterméket értékesítenek 2008 után születettek részére – így “ezek a gyerekek soha életükben nem tudnak majd cigarettát vásárolni”.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a fiataloknak ne legyen lehetőségük se rászokni a dohányzásra” – indokolta a kormányzati terveket az egészségügyi miniszter-helyettes.

Az új törvény értelmében csak rendkívül alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnének forgalomba, és a dohánytermékeket árusító üzletek számát is csökkentenék.

A jogszabály több rendelkezése még idén hatályba lépne, a korhatáros eladás pedig 2023-ban.