Milyen előnyök jelentkezhetnek a gyakorlatban abból, ha frekvenciaváltót alkalmazunk? Mely szempontok mentén jelentkezhet ennek a megoldásnak a hozzáadott értéke, illetve miért éri meg gondolkodni a gyakorlati felhasználásán? A cikkben ezekről a kérdésekről lesz szó. (X)

Dióhéjban a frekvenciaváltók fontosabb előnyeiről

Mindenekelőtt a fokozatmentes sebességállítás az, amiért megéri frekvenciaváltókat alkalmazni. A Motor-Systems Kft. frekvenciaváltó modelljeinek is nagy előnye, hogy a működési tartományukban bármilyen frekvenciát előállítanak, ezáltal fokozatmentes szabályozást biztosítanak.

Előnynek számít a motor- és hálózatvédelem is. Alacsony fordulatszámon megvalósuló indításokkal elejét lehet venni az indítási áramlökéseknek, miközben a motor csapágyai és a motor által meghajtott berendezés mechanikája is kímélhető.

Ki lehet emelni továbbá az idő- és energiamegtakarítást is előnyként. A villanymotor és a hajtómű sebességét optimalizálva ugyanis alacsonyabb fordulaton az energiamegtakarítás, magasabb fordulaton a termelékenység növelhető.

Bőven lehet még előnye a frekvenciaváltó alkalmazásának

Például olyan formában, hogy a frekvenciaváltó használata az elektromos hálózat védelméhez is hozzájárulhat. Villanymotorok lágyabb indításával megszűnhetnek a nagy indítási áramlökések.

Kímélheti továbbá az eszköz használata a villanymotor csapágyait és a villanymotor által meghajtott berendezés mechanikáját. Ezt mindenképp érdemes kiemelni az úgynevezett lágyindítás hozzáadott értékeként.

Nem beszélve arról, hogy a villanymotor szabályozható fordulata pénztárcabarát megoldást is jelenthet, mivel – amennyiben elegendő – alacsonyabb fordulaton, és így kisebb teljesítményen is üzemeltethető a berendezés.

Frekvenciaváltót használva még több előnyre lehet számítani

Már csak amiatt is, mivel egy korszerű frekvenciaváltó biztonságosabb, korszerűbb védelmet biztosíthat a villanymotornak. Az sem hátrámy, hogy a frekvenciaváltó kétfordulatú villanymotorok kiváltásában is optimális megoldásnak bizonyulhat.

Aztán további előnyként ott van, hogy ventilátor vagy szivattyú vezérlésénél egészen komoly energiamegtakarítás érhető el frekvenciaváltó használatával. Újabb példa tehát arra, miként bizonyulhat a frekvenciaváltó alkalmazása pénztárcabarát megoldásnak.

Igazság szerint sorolhatnánk még hosszan azokat a gyakorlati működés során megmutatkozó előnyöket, amelyek egyértelműen a frekvenciaváltó alkalmazásán keresztül érhetők el.

A helyzet viszont az, hogy elképesztően hosszú ezeknek az előnyöknek a sora. Sőt, specifikusan még több is lehet belőlük, amennyiben célzottan a felhasználás szemüvegén keresztül mérjük fel ezeket az előnyöket.