Nem is gondolná az ember, hogy füzetek tekintetében hány verzióval, típussal, mérettel és terjedelemmel találkozhatunk. Igazából minden írást feltételező folyamathoz létezik megfelelő füzet. (X)

A termék sokszínűségét jól mutatja például a BestMarkt széles füzet kínálata. A temérdek termék közül hogyan érdemes választani, és milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Erről szól az alábbi összefoglaló!

A füzet mérete és oldalszáma

A füzetek tekintetében igen széles a skála, ha annak méretéről beszélünk. Az A3-as mérettől egészen az A7-es méretig elmehetünk. Érdemes figyelembe vennünk, hogy hol szeretnék tárolni. Ha a táskánkban lesz a helye, mérlegeljünk, hogy nagyobb méretű irodaszer esetén elfér-e majd kedvenc tárolónkban.

Típustól függően, oldalszám tekintetében már léteznek vékony, 16 lapos kivitelek. A legterjedelmesebb verziójuk 240 lapból áll. A két érték között számos variáció létezik. Mérlegeljük, mire, milyen gyakran és milyen szövegterjedelemben használjuk majd a füzetünket.

A füzet borítása

Amikor meglátunk egy füzetet, először a borítóját tudjuk megfigyelni, így fontos, hogy az szép, dizájnos legyen, tükrözve egyéniségünket. A borítás tekintetében két alapverziót különböztetünk meg. Léteznek kemény és puha borítású kivitelek. Utóbbit csak abban az esetben vásároljuk meg, ha az írást, jegyzetelést asztalnál tudjuk megoldani.

Az elegancia kedvelői választhatják a bőr vagy műbőr változatot. A bohém füzethasználók számára létezik bájos gyapjú bevonat vagy színes-mintás laminált, műanyag, karton, esetleg papír bevonat. A környezettudatos használók választhatnak újrahasznosított anyagból készült verziókat.

A lapok típusa

Ha bekukkantunk a füzetbe, nagyon változatos mintázatú lapokkal találkozhatunk. Választásunkat mindig az befolyásolja, hogy mire szeretnénk használni és milyen tartalommal szeretnénk megtölteni. A hagyományos vonalas, négyzetrácsok, francia kockák mellett találhatunk többek között hangjegyeket, pontrácsokat vagy üres lapokat a füzetben.

A füzetek típusa

Ezek a kellékek nagyon sokféle célra készülnek. A legalapvetőbbek az iskolások igényét elégíti ki. Ilyenek a tűzött füzetek, a spirál vagy a leckefüzetek. Léteznek speciális iskolás füzetek is. Így énekórára a kottafüzet, irodalomra az olvasónapló, angol órára szótár-, míg rajzórára a vázlatfüzet ajánlott.

Munkahelyi vagy hétköznapi használat szempontjából a különböző noteszek, jegyzettömbök, naplók, butikkönyvek a legkedveltebbek. Itt is léteznek speciális formák, mint a beírókönyv vagy a tárgyalási napló.

Ha több területen is használunk valamilyen füzetet, érdemes többféle verziót vásárolnunk. A képzésünkre vegyünk egy spirálfüzetet, míg a munkahelyi feladatok segítésére egy szép noteszt. Az otthoni teendők felírására kiváló a jegyzettömb, míg a gyerekek iskolás tanulmányaihoz sok-sok tűzött füzet dukál!