Első olvasatban megszavazták az izraeli parlament, a kneszet feloszlatását – jelentette a Kan közszolgálati rádió szerdán. A 120 tagú törvényhozásból 110-en támogatták az indítványt, és senki sem szavazott ellene. Ha a képviselők mind a három olvasatban elfogadják a törvényhozás feloszlatásának javaslatát, akkor kevesebb mint három és fél éven belül ötödször is parlamenti választásokat írnak ki Izraelben.

A koalíció azt próbálja elérni, hogy a parlament már jövő héten megszavazza második és harmadik olvasatban is a feloszlatásáról született törvényt, s a koalíciós megállapodás alapján Jaír Lapid jelenlegi külügyminiszter vegye át az átmeneti kormány irányítását.

Nir Orbach, a Jobbra (Jamina) párt koalícióból távozott “lázadó” tagja, a kneszet ügyeit összehangoló bizottság elnöke, a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek az értesülése szerint azt mondta zárt körökben, hogy néhány napig “pihenteti” majd a törvényjavaslatot a következő szavazás előtt, hogy időt hagyjon a jelenlegi kneszetben egy új kormány megalakítására Benjámin Netanjahu, az ellenzéki jobboldali Likud párt vezetésével.

Emiatt a koalíció megpróbálja Orbach megkerülésével a koalíciót támogató munkapárti politikus vezetése alatt álló Alkotmányozási, Jogi és Igazságügyi Bizottság hatáskörébe utalni a kneszet feloszlatásának folytatását a minél gyorsabb lebonyolítás érdekében.

Ugyanez a jogalkotó bizottság szerdai ülésének napirendjére vette a “vádlott-törvényt”, mely szerint köztörvényes vádlott nem alakíthat kormányt Izraelben. Ez a törvény megakadályozná Benjámin Netanjahu kormányalakítását a következő választások után. Izraelben jelenleg vádlott nem lehet miniszter, illetve ha vádat nyújtanak be ellene, akkor le kell mondania tárcájáról. A bizottság azt szeretné, ha előkészítő olvasatban már szerdán szavazna a kneszet ebben a kérdésben.

Lapid várhatóan jövő héten veszi át a miniszterelnöki hivatal irányítását a vele évek óta együtt dolgozó munkatársaival, és arra törekszik, hogy azonnal áttegye székhelyét a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidenciába is a Balfour utcában, ahová Bennett az ott folytatott felújítási munkák és gyermekeinek otthonukhoz közeli, Raananán lévő iskolái miatt nem költözött be.

A Balfour utca elfoglalása a Sin Bét belbiztonsági szolgálat engedélyétől függ, ugyanis ők csak az épület biztonsági berendezéseinek elkészülte után adnak zöld utat a jövendő miniszterelnöknek.