Az Európai Bizottságot tett felelőssé június 23-diki közleményében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága az Elf Bar (új típusú eldobható elektronikus cigaretta) elleni fellépés akadályozása miatt. Közölték: a hatóság küzdelmet indított a törvénytelen Elf Bar-jelenség felszámolására, de az illetékes szakbizottság “akadályt gördített a hatékony és gyors ügyintézés elé”.


A szakbizottságelutasította Magyarország sürgősségi kérelmét, hogy egy törvénymódosítási csomag elfogadásával gyorsan reagálhasson a hevítéssel fogyasztható gyógynövénytermékek szabályozására. A bürokratikus lépés ellenére a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) következetes álláspontja változatlan: a hatóság továbbra is minden rendelkezésére álló jogi eszközzel fellép a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, egészségük védelme, valamint a legális piac védelme érdekében” – írták.

A tájékoztatás szerint a jogszabály-módosítást az indokolja, hogy egyre népszerűbbek a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi, gyógynövényi alapanyagokból készült termékek, amelyek a hasonló dohánytermékek alternatívájaként jelennek meg.

“Kockázatot jelent, hogy ezek a termékek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, így a fiatalkorúak által is, szabadon hozzáférhetők, ráadásul az interneten keresztül is megvásárolhatók”

– írták.

Megjegyezték: az ilyen dohányzási célú gyógynövénytermékek egyre növekvő keresletén túl

jelentős kihívást jelent a hatóság számára egy új típusú eldobható elektronikus cigaretta, az Elf Bar illegális kereskedelme elleni fellépés is, amelynek legfőbb kockázati csoportját szintén a fiatalok alkotják.

Ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a hatóság több akciót is szervez, hogy ezt a fiatalok körében is népszerű terméket kiszűrje a feketepiacról. A hatóság emellett az iskolás korosztály körében országos figyelemfelkeltő kampányt kezdeményez a nyári táborokban, ősztől pedig az általános és középiskolákban – írták.